Tips på material till dörrkrans

Idag är det 1 december och vad passar inte bättre än att starta igång en adventskalender även i år? Årets tema är dörrkrans. Julen är en självklar tid på året att hänga en krans på sin dörr men resten av året duger minst lika bra, du måste bara tänka lite bortanför granris och julgranskulor.

Fram till julafton tänker jag därför tipsa om dörrkransar man kan göra under året. Men vi börjar idag med det grundläggande: material.

Stomme

Det första alternativet många säkert kommer att tänka på är halmkrans men det finns så mycket annat att välja på.

  • Frigolitring
  • En grov metalltråd kan formas till en ring
  • Pilgren. Grenen måste mjukas upp genom att stegvis böja den lite i taget och till slut kan den formas till en rund ring och bindas ihop med blomstertråd. 
  • Rulla tidningspapper och forma det till en ring. Klä in pappersringen med gladpack, så står den emot fukt bättre. Vill du göra en större stomme på detta sätt kan du lägga till grenar som hjälper till att hålla formen på stommen samt förstärker den. Denna stomme gör sig bäst att klä in med mossa innan den dekoreras.
  • Isoleringsrör. Böj ihop röret och tejpa ihop med silvertejp

Dekorationer

Naturen erbjuder otroligt mycket möjligheter. Mossa och olika typer av ris är säkert något som spontant dyker upp som en idé. Men det finns kottar, kastanjer, olika bär som torkar fint, svampar etc.

Jag tycker om att gå på loppis och där kan man hitta mycket intressanta saker.

nr1_dekorationer

Så här fram mot jul dyker det upp klockor, bjällror, julgranskulor och en del annat intressant. Sedan finns det butiker som fokuserar på dekorationer; Panduro, Cchobby, Slöjd-detaljer och blomsterbutiker som Blomsterlandet och Plantagen. Men jag tycker även om att hålla utkik på Netto och Tgr.

Sedan kan jag överraskande nog hitta en del material i min vanliga matbutik. Exempelvis säljs här apelsiner, och efter att ha skivats och legat i torkmaskinen ett tag blir de en trevlig dekoration på en krans.

SONY DSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *