Så gör du en mosskrona

Under helgen har jag pysslat ihop den här mosskronan:

mosskrona

Den tar lite tid att göra men är egentligen inte så svår.

Så här gör du:

blomstertråd

Jag har använt mig av en stadig blomstertråd som är 50 cm lång och 1,4 mm tjock. Du vill ha en ganska grov tråd, så den behåller formen. Jag började med att göra bottenringen. Jag använde mig av en rund form i passande storlek att vira tråden runt. En tråd blev lite för lite så jag överlappade två trådar. Som bonus fick jag en lite kraftigare ring.

mosskrona1a

5 nya trådar virades fast på lika stort avstånd från varandra. Det blev ca 4 dm som stack upp från ringen. Här är det bra att försöka få dem lika långa.

Nu är det bara att forma dem! Jag började med att böja in alla lite granna och sedan ska resten böjas inåt och fästas ihop.

myrtentråd

Formen går alltid att korrigera lite senare. Med hjälp av myrtentråd surrade jag ihop de fem trådarna i mitten. Toppen på varje tråd har jag böjt till så den pekar rakt uppåt.

mosskrona1b

Nu är det dags att börja surra fast mossa! Det använde jag myrtentråd till, och lindade den hårt. Jag har vid andra tillfällen (exempelvis vid bindning av dörrkrans) använt mig av sytråd men nu har jag faktiskt hittat en ny favorit! Myrtentråd är riktigt smidig att arbeta med och den går inte av av sig själv.

När bottenringen var klar fortsatte jag uppför pinnarna. Jag har inte klippt av myrtentråden någon gång, utan när jag kommit högst upp på kronan fortsatte jag vidare in på en av de andra kala pinnarna. Väl nere i vid bottenringen igen virade jag bara tråden runt bottenringen tills jag kom fram till nästa pinne som skulle få lite mossa fastvirad.

När hela kronan var klädd trimmade jag mossan lite med en sax så den inte stack ut så mycket.

ändpärla

Jag ville ha något i toppen och då passade dessa ändpärlor bra, fast först fick träpärlan lite färg på sig.

Allt pyssel jag behövde för att kunna göra mosskronan hittade jag hos hobbybutiken Creativ Company, ja undantaget mossan (men det är du varmt välkommen hem till mig och plocka i min trädgård)

Pst, du som använde Instagram, leta reda på cchobby.se där. De har precis börjat instagramma på det kontot och erbjuder just nu en schysst rabatt som du kan använda på hemsidan, fram till 10/9.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *