Gör ett fågelbad av ett rabarberblad

Nu har jag inte kunnat hejda mig längre – det var dags att testa att leka med betong! Jag köpte finbetong och en hink (tips, köp inte en som inte är helt slät i botten, det gör det väldigt svårt att blanda ordentligt). Vi hade redan betongblandare hemma så det var bara att blanda betong och vatten och köra igång. På slutet vändes det runt i hinken med en kraftig spade (bara nån vecka tidigare hade skaftet böjs till på en av mina små trädgårdsspadar, så den blev nu perfekt att ha till betong).

gjutet rabarberblad1aI ett hörn av trädgården låg det passande nog grusblandad sand, det användes för att skapa en kulle som rabarberbladet lades över.

gjutet rabarberblad1bDet blev en stunds kladdande men till slut kände jag mig nöjd. För att ge lite extra stöd till betongen har jag lagt ner ca 2 dm långa bitar av blomstertråd. Detta är nämligen ett större blad och det kommer bli tungt när det bränt klart, så lite extra stöd skadar inte!

En planka eller annat plant material lades ovanpå för att försöka få en platt yta som fatet sedan kan stå på.

Jag gjorde två blad och de fick ligga nere i källaren och bränna i ungefär en vecka. Jag lade plast över dem när jag var klar så vattnet i betongen inte skulle avdunsta för fort och jag var även nere och duschade betongen vid ett tillfälle.

gjutet rabarberblad1cEfter en vecka vände jag på bladen. Så här blev det lilla! Bladet kommer efterhand ruttna bort men varför vänta på det? Jag gav mig på det med vatten och en diskborste.

gjutet rabarberblad1dLite av ådrorna i rabarberbladet finns kvar men annars blev det ganska rent!

gjutet rabarberblad1eDet lilla bladet lade jag glaskulor i så får det bli ett humlebad! De små flygfäna ska ju kunna få lite att dricka utan att riskera att drunkna…

gjutet rabarberblad1fOch så här blev det stora! Tror jag ska göra fler, skulle nämligen vilja göra med en större kulle med sand under så att det blir mer skålform på det. Som det är nu blev det inte så mycket vatten som ligger i fatet. Men övning ger färdighet sägs det!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *