Kesobullar – så otroligt goda!

Jag föredrar att baka vårt bröd själv, istället för att köpa i butik (från bageri är ok men blir inte så ofta). Ett recept jag ofta gör är kesobullar. Receptet har jag fått av min mamma men det har blivit lite korrigeringar genom åren.

kesobullar1aDetta är mitt grundrecept:

 • 840 g vetemjöl
 • 50 g smör blandat med 1 dl extra vetemjöl
 • 1,5 tsk salt
 • 2 tsk sockar
 • 1 liten burk keso
 • 2 ägg
 • 1 pkt jäst
 • 4 dl vatten

Värm vattnet till 37 grader och blanda det med jästen. Sedan tillsätter jag alla ingredienser i min assistent och låter den få arbeta igenom degen ett tag. Har du ingen assistens så arbeta in allt mjöl (då kan det vara bra att minska med ca 1 dl vetemjöl), salt och socker. Därefter äggen och sist keson.

Angående smöret… Många gånger kommer jag på att just nu ska jag baka bröd och orkar inte värma smöret i mikron så det blir rumstempererat. Därför blandar jag samman det i en liten mixer med lite mjöl. Det borde annars gå lika bra att klicka i rumstempererat eller smält smör tillsammans med de andra ingredienserna. När jag började baka detta bröd hade jag ingen assistent, då tyckte jag att smula smöret i mjöl blev bästa sättet att få det bra blandat med resten av mjölet och ingredienserna.

Låt jäsa 35 min.

Arbeta igenom degen på ett bakbord (jag har en bakduk i silikon, den är kanonbra!). Rulla degen till 24 bullar och lägg ut på plåtar. Låt jäsa 30-35 min och kör sedan i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.

Varianter

 • Jag har gjort dessa bullar laktosfri, det blir riktigt bra! Men ev bör man ha i lite mer socker för att hjälpa till med jäsningen.
 • Hacka fetaost och finhacka soltorkade tomater och blanda ner i smeten. Se bara till att krama ur så mycket olja som möjligt ur tomaterna.
 • Köp en liten burk tapenad och häll i halva burken. Förr fanns keso med oliver, vilket blev mycket goda kesobullar. Men då de försvann testade jag att hacka kärnfria oliver. Tapenad ger dock det godaste resultatet!

kesobullar1b

 

2 thoughts on “Kesobullar – så otroligt goda!

  • Jag har en digital ugnstermometer. Min bakduk i silicon fick jag i present för många år sedan, men jag skulle tro att det går att hitta något liknande på Cervera eller andra butiker som säljer saker för bakning (Clas Ohlson, Chili, Ica Maxi etc).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *