Summering av ett pyssligt 2014

En väldigt bra sak med att skriva en blogg är att man får en bra överblick på vad man gjort under året. Och jag kunde faktiskt gå tillbaka och se vad för löften jag lade inför förra nyår.

Mål med 2014

En kompis pratade häromdan om mål istället för nyårslöften. Det tycker jag lät bra så det som är mina (husprojekt involverar även sambon hihi) mål med det nya året är:

  • Fixa en paviljong till trädgården och grillplats
  • Beskära thujahäckarna och pilträdet
  • Bygga kattgård
  • Sticka 3-4 tröjor till mig själv
  • Banta ner mitt garnlager (det ska punkten ovan hjälpa till med!)

Men mest av allt ska jag satsa på en sak:

Livskvalité

Jo, det där med mål är ju fortfarande en bra idé, för löften, seriöst? Hur många håller egentligen de där nyårslöftena?

Trädgårdsprojekt

Vi var tidigt igång med att börja fixa i trädgården. Sommaren började inget vidare (tror de flesta minns vilken kylig midsommar vi hade på de flesta håll). Lagom till att min semester drog igång vände det och blev varmt och soligt. Perfekt att fixa i trädgården, i alla fall innan solen blev för varm på baksidan där vi har söderläge. Förra året tränade vi på att bygga odlingslådor och det var ju inte alls så knepigt, så i år fick vi ihop en låda till ett krusbärsland och två lådor till hallonbuskar.

Paviljonen inköptes och vi insåg snabbt att vi inte kunde vänta till nästa år med att bygga trädäcket så allt fixades i år!

paviljong med trädäckVisst blev det snyggt! Varma dagar kan vi nu sitta ute i trädgården och när det blir lite svalare, eller om det regnar, så har vi vår inglasade uteplats.

Ett annat, uppskattat, byggprojekt var när vi fick ihop kattgården.

innätad kattgårdVi byggde efter någon månad till så det blev en pelare i mitten, ett hyllplan ovanför dörren och en trappa ner. Trots att det nu är mitt i vintern vill ena tösen ändå gå ut 🙂

Pilträdet hade växt sig på tok för högt och nu äntligen tog vi tag i att kapa dess krona. I bakgrunden syns det när det börjat skicka nya grenar. Nu är det återigen långa skott på den, vilket blir perfekt att kapa av till våren 2015 och använda som växtstöd.

En annan eftersatt sak var våra thujahäckar. På en del ställen hade den växt sig 2 m för hög. Vi har många meter med häckar och vi kände att vi inte orkade, saknade tillräckligt kraftiga redskap för att inte tala om att allt skräp skulle fraktas bort. Vi anlitade AK Hemservice AB och på drygt en dag hade de toppat häckarna och fått bort allt skräp!

thujahäck1dI början tyckte vi faktiskt häcken blivit kort, trots att den är ungefär 2,3 m hög!

Jag har även fått ordning på en rabatt på baksidan som nu är helt fylld med taklökar! Det var några timmars jobb att få bort silverarven som växte där. Ser jag tillbaka till alla trädgårdsprojekt så kan jag knappt förstå att jag/vi hann med så mycket men ändå hade många lugna dagar.

Det nystade på

Det blev en hel del handarbetat i år. Jag har stickat minst 5 tröjor och lite annat så garnlagret har sjunkit. Tyvärr så har jag även råkat fylla på det, mer än vad jag tömt. Men en del garn blir man bara helt kär i och då jag vet att en sort försvinner från marknaden var det bara att hamstra på!

I skiftet februari och mars var jag iväg med ett par vänner till Vrigstad på stickhelg. Det var helt underbart! Vi satt bara och stickade hela dagarna. Sedan blev det återigen sticklördagar på SMHI, både på våren och hösten. Jag har redan bokat matsalen för nästa år, så det här har verkligen blivit en tradition!

Nya material

Jag fick upp ögonen för att filta i år! Det tar lite tid men det är riktigt kul! Det är något jag hoppas jag har tid och ro att sitta ner med mer under 2015.

woolbuddiesJag har även börjat använda aluminiumtejp som jag också vill fortsätta att experimentera med.

Pysselrummet tar form

Jag trodde inte att det skulle ta så lång tid men nu äntligen börjar mitt pysselrum få mer ordning och reda! I början av året kom sambon hem med ett arkivskåp till mig. Vilken lycka! Det fick lite färg på sig och det gjorde världens skillnad.

arkivskåp1bJag har börjat dekorera den med washitejp och det är något jag ska fortsätta med framöver. Först tänkte jag att hela luckan skulle gå i svart-vitt mönster men eventuellt blir det bara delar av den. Vi får se hur det blir under nästa år.

mio FridayNya tv-soffan dök upp i början av året! Jisses, vad nöjda vi är med hur den delen av vardagsrummet har blivit! Den gamla bar vi ner till pysselrummet och det är kanonbra att ha en soffa att sitta i där nere (jättebra i somras när det var så varmt, då sov en av oss i soffan och en på madrass på golvet).

En tråkig sak var att min lille älskling Nami (som poserar så fint i soffan) genomgick en hälsokontroll nu i höst och värdena på hans njurar är inte alls bra 🙁 Han får specialkost men nu ser vi verkligen tid att njuta av vår tid ihop, för bävar för när jag måste ta ett jobbigt beslut. Kissen firade 10 år i år så det ska inte komma som en chock att det dyker upp problem som med njurarna, men man vill helst de ska leva i evigheter.

En lite roligare katthändelse är att vår familj utökades i höstas!

klä om stol1aLilla Smultron flyttade in! Hon var så liten och mager när hon flyttade in men hon har aptit på livet! Så fort jag tar fram osten ur kylen sitter hon på golvet bredvid mig 🙂 Vår andra kattös, Zoofii, är väl dock inte lika glad i att Smultron flyttat in…

Hur gick det med det sista då? Livskvalité? Jo, bättre och bättre. I våras gick jag ner och började jobba bara 80% och det har varit helt underbart att vara ledig onsdagar! Arbetsveckorna blir kortare och jag känner jag har mer energi, ork och hinner med mer saker som jag tycker är roligt. Vi får väl se om jag fortsätter med att jobba bara 80% även nästa år.

Mål med 2015

  • Nu börjar trädgården ta riktigt bra form så detta år ska jag mest bara underhålla den, men kanske försöka få ner några hallonbuskar i de där landen som just nu är väldigt tomma.
  • Sticka ett par tröjor och minska garnlagret
  • Få sista möblerna på plats i pysselrummet och få till riktigt bra ordning på allt
  • Strukturera upp vår verkstad och min lilla planteringshörna
  • Njuta av livet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *