Julklappstips nr 21 – Gör egna badbomber

Att göra egna badbomber är enkelt och är en kul present att ge bort. Mottagaren behöver nödvändigtvis inte ha ett badkar utan kan ju istället fixa ett lyxigt fotbad.

badbomber

Du behöver

  • Citronsyra
  • Bikarbonat
  • Olja
  • Vatten
  • Ev eterisk olja och badbrusfärg
  • Formar, exempelvis till iskuber

julklappstips21aRecept

  • 1/3 citronsyra (1 dl)
  • 2/3 bikarbonat (2 dl)
  • lite olja (1 tsk)
  • några få droppar eterisk olja och färg

Börja med att mäta upp citronsyra och bikarbonat i en skål. Inom parentes anger jag en mängd som jag använde till den ena formen. Du kan uppskatta mängden genom att först mäta upp exempelvis 1 dl citronsyra och se hur mycket det fyller upp iskubsformen och därefter anpassa mängderna.

Häll i oljan och blanda ihop. Droppa i ev eterisk olja och färg. Har du inte tillgång till det har du kanske lite torkade rosblad, ringblomma, lavendel etc som du istället kan använda dig av för att ge både lite färg och doft.

julklappstips21c

Blanda ihop allt ordentligt. Använder du färg och eterisk olja är det viktigt du blandar ordentligt, och häll inte på för mycket färg i början utan ta några få droppar i taget.

julklappstips21bDuscha försiktigt lite vatten i taget och blanda hela tiden. Vattnet reagerar med citronsyran och bikarbonatet så det fräser lite. Om du har något litet sår eller spricka i fingrarna är det att föredra att använda ett par handskar.

I detta moment är det mycket viktigt att du inte går ifrån ett tag för med oljan och vattnet börjar massan stelna. Om du inte har i någon olja kan det gå åt lite mer vatten (till 3 dl pulver hade jag kanske i 1 msk vatten och 1 tsk olja)

När det går att krama pulvret till en boll och det håller formen är den redo att tryckas ut i formar.

julklappstips21d

Några bomber gick att trycka ut ur formen ganska snart därefter men jag misstänker det bästa är att låta dem stå och härda ett tag. Om formerna är oregelbundna (som i min gröna form) kan risken bli lite större att badbomberna går sönder lite.

julklappstips21fMina badbomber får nu ligga på vårt hemgjorda kakfat och torka till i 24 timmar så de är helt torra. Sedan är de redo att läggas ner i små askar och ge bort i julklapp.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *