Julklappstips nr 18 – Gör nyttiga chips

Till den som har allt kan man alltid göra något ätbart. Testa att göra chips, de uppskattas både av stora och små!

Du behöver:

  • Frukttork, alternativt ugn
  • Vass kniv
  • Fast frukt

SONY DSCJag har insett att den bästa frukten är torka är fast frukt, dvs nektariner, ananas, plommon, päron etc ska inte ha hunnit bli så där saftig utan ska vara fast i fruktköttet. För ananas är den med grön skal bäst. När frukten är fast är det nämligen mycket lättare att skära den i tunna skivor, samt att den inte heller är så blöt när man ska lägga den i torkmaskinen eller i ugnen. Jag använder vår vassaste kniv och skär mm-tunna skivor.

Jag har köpt en frukt- och svamptork från OBH Nordica som jag är väldigt nöjd med (den har använts ganska flitigt!). Dessa maskiner kostar inte så mycket. Mina fruktbitar brukar få ligga några timmar i maskinen, tills jag märker att de torkat ordentligt. Det ser du genom att plocka ut en bit och lägga på en ren bänk. Den svalnar ganska snabbt och går den att bryta isär med ett fint “break” så är de klara.

julklappstips18a Jag har aldrig haft något på mina chips. Det är egentligen bara äpplen som jag ibland behandlar lite annorlunda. Jag har emellanåt lagt ner skivorna i vatten med några droppar citron, äpplen kan ju lätt bli bruna. Jag tror dock det kan variera lite från en äpplesort till en annan.

julklappstips18cEgentligen tycker jag det bara är fantasin som sätter begränsningarna. Under sommaren är det riktigt gott att skära tunna skivor av fasta jordgubbar och torka dem (hela blir inte lika goda). Även blåbär har jag fått riktigt goda. Det blir ju perfekt i müslin.

Lägg fruktchipsen i en liten flätad korg och sätt cellofan runt om och du har en fin gåva!

Vill man ha lite mer proteinrika chips kan man torka sådant som prosciutto. Köttchips är väldigt gott! Antingen äta som det är eller ha som garnering i någon maträtt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *