Så binder du enkelt en dörrkrans

Nu är det nästan en månad kvar till jul! Tänk vad fort tiden går… Det är med andra ord hög tid att börja fundera på dörrkrans. Att binda sin egna är inte alls så svårt. Jag tänkte visa ett väldigt smidigt sätt att klä en halmkrans med ris.

dörrkrans1aDu behöver:

  • halmkrans
  • kraftigt snöre, exempelvis hampasnöre
  • blomstertråd
  • sekatör, en avbitartång kan också vara bra
  • diverse olika sorters ris

dörrkrans1bBörja med att klippa till en bit snöre, det ska lika långt som kransens omkrets plus 2-3 dm.

Plocka ihop små buketter med ris. Jag har använt thuja, blåbärs- och lingonris. Snurra fast en bukett i taget på snöret.

dörrkrans1cEfter ett tag börjar det bli en girlang! Sätt inte buketterna allt för tätt, det är bara att hålla upp den mot halmkransen emellanåt för att se det ser lovande ut!

dörrkrans1dNu ser det ut som det är lagom mycket! Snurra något extra varv med blomstertråden runt snöret och klipp av det.

Det är dags att fixa något att hänga upp kransen med. Antingen knyter du ett snöre runt halmkransen, eller så sticker du igenom en kraftigare tråd:

dörrkrans1eBöj en tråd på mitten och tryck den genom kransen. Böj ändarna och tryck in dem i kransen. Klart!

dörrkrans1gJag tog och böjde mindre bitar av den kraftigare tråden på mitten och stack ner dem på varsin sida om hampasnöret, för att fixera dem på plats. För att få girlangen att ligga bra på kransen surrade jag fast den med blomstertråd.

dörrkrans1fOch så här blev den! Tycker man vissa grenar sticker ut lite för mycket kan man försöka böja in dem mot kransstommen med hjälp av lite blomstertråd som sticks in i kransen. Antingen lämnar man kransen så här eller så sätter man dit lite dekorationer, exempelvis kottar, små julgranskulor, rosetter, pärlor m m.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *