Utökning av mitt taklöksland

Jag har haft en plan. Redan förra året bestämde jag mig för att hela rabatten vid uteplatsen skulle rymma taklökar. Men det är inte alltid så lätt att omsätta en tanke till handling. Andra trädgårdsprojekt pockade på uppmärksamhet och under semestern var vädret lite väl varmt för att stå och fixa i söderläge. Hur som helst. Nu i veckan bara hände det! Spaden åkte fram och jag körde igång. Det gick faktiskt mycket lättare än jag trodde det skulle göra.

Ena halvan av rabatten fixade jag förra året och gjorde ett vattenfall av taklök. Silverarven passar dock inte in. Det är lite “antingen eller”. Så tyvärr, den fick ryka! Men det var inte så lätt…

taklöksland1bDet är helt otroligt vad mycket rötter det var! Högen på presenningen i bakgrunden talar sitt egna språk… Jo, jag hittade även en massa sten! Vad sägs om bumlingen som ligger kvar i rabatten? Jag insåg det var nog smidigare att försöka rulla runt den lite efter behov istället för att lyfta ur den.

taklöksland1cNu har jag kört bort minst fyra skottkärror med jord! Jorden är ganska sandblandad, och innehåller troligen en del rot-rester och frön. Jag vill slippa plocka silverarv nästa år och det behövdes jordförbättring så detta kändes som ett bra val. Stenbumlingen har fått sällskap av en annan sten som vi hittade när vi grävde land i somras. Detta är ju perfekt ställe att gömma sten på!

taklöksland1dHär har jag tömt en säck med jord. Det går nog åt en del… 200L blev det totalt, och jag vill gärna ha i liiite till (mer jord är hemköpt, hur mycket ska vi egentligen fylla på med i trädgården i år?!)

taklöksland1eNu är det bara den roligaste biten kvar – plantera! Och visst var det en hel del sten som var gömd bland silverarven. En sten har tillkommit, resten var här från början. Men det gör inget, för det passar mina syften!

I den första halvan av landet byggde jag ett vattenfall av taklökar. Då var det bara en blandning i färg och form. Nu ska det vara tydliga områden med rött och grönt.

taklöksland1fHär ska det bildas en bäck av röda taklökar i mitten, som ramas in av en massa gröna taklökar. Jag tycker det känns lite tamt just nu men jag vet att de kommer växa jättemycket på bara en säsong!

taklöksland1gBäcken ska ha sitt ursprung ur den här lilla fontänen! Det ska bli riktigt spännande att se hur hela rabatten utvecklas under nästa säsong. Och sedan kommer jag ha fullt av taklökar att skapa arrangemang med!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *