Gör te på hallonblad

Just nu är hallonsäsongen igång. Jag har hittat ett par hallonsnår som jag brukar besöka. Just nu ligger det drygt 6 liter hallon i vår frys, och vi har ätit ett par liter. Men det är inte bara hallonen man kan äta. Av bladen kan man göra ett riktigt gott örtte.

Hallonbladen kan användas antingen färska eller torkade. Hallonbladste har använts för att påskynda förlossning, så gravida kanske ska undvika att dricka detta (ifall man inte är i slutet och vill testa om det funkar vill säga!). Hallon innehåller ämnet oxytocin, som har en avslappnande och rogivande inverkan. Jag har hittills bara testat hallonbladste en gång, och kände mig verkligen mer harmonisk och lugn!

Bladen ska helst plockas under juni månad för det är de unga bladen som innehåller mest näringsämnen. Nu är det visserligen juli men jag testade att plocka de två översta bladen på ettårsskotten. De var väldigt små och späda.

hallonbladJag sköljde och lät mina blad torka innan de hamnade i min torkmaskin. Har du ingen frukt- och svamptork så kan du torka i ugnen på låg värme (men jag rekommenderar varmt en sådan här maskin, jag använder min jätteofta!)

hallonbladsteDe krymper väldigt mycket. Jag har hört man skulle ha 5g torkade blad till en kanna. Sist fick jag bara ihop 3g men tyckte det funkade minst lika bra. Vi kokar upp lite vatten i en kastrull tillsammans med bladen men drar undan kastrullen innan det börjar koka. Sedan får det stå och dra ett par minuter.

Kolla gärna in Skogsskafferiet.se De har tips på många saker som naturen bjuder oss på och som är nyttigt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *