Så bygger du en kattgård

Så snart vi flyttade in i huset bestämde jag att vi skulle bygga en kattgård. Frågan var bara var… Det har tyvärr krävt lite fundering och planering men i år tog vi äntligen tag i att köpa hem material!

Kattgården skulle byggas i anslutning till vår uteplats.

uteplats

Utgången skulle ske från fönstret där gardinen hänger. Rabatten nedanför skulle tömmas på sten. Det trodde jag skulle vara den lätta biten men det tog mig tre till fyra timmar!!! Anledningen: troligen hade ett fönster någon gång gått sönder så det låg fullt med glassplitter (de flesta mindre än 5×5 mm stora) bland stenarna. Inget små känsliga kattassar ska gå i… Så jag fick sitta och plocka. Glasbit för glasbit. Till slut med pincett. Det blev så mycket att det fyllde en av skålarna jag har till frukostfilen!

Vi köpte hem en hel del reglar. Vi började med att bygga ihop bottendelen.

reglarAlla sidväggar kapades på en gång. Vi bestämde oss för lutande tak. Det gav en hel del merjobb men det var så värt det! Mot väggen är kattgården 3 m hög, längst ut ca 2,4 m.

bygg en kattgårdFör att vinklarna skulle bli bra köpte vi en gersåg. Med den kan vi ställa sågen i bestämda vinklar så alla bitarna kapas lika mycket. Jula säljer en bra variant som inte kostar så mycket.

Delarna sattes ihop med vinkeljärn och sedan var det “bara” att lyfta väggarna på plats.

kattgårdsbyggeVi satte tvärslå för stabilitetens skull och de ska även användes för att fästa hyllor i. För att mittstolparna ska stå stadigt har vi satt ner 3 stycken stolpskor som bottendelen vilar i och som mittenstolparna skruvades fast i.

bygg en kattgårdTaket la vi ett kors i. Detta för att ge det mer bärighet. Tanken är att vi eventuellt sätter fast ett plasttak här, så då måste det tåla att det faller tung snö på det under vintern.

näta kattgårdVi köpte stängselnät på Jula. Det var 25 m på rullen och det räckte och blev över. Här måste man planera lite innan man köper. Det är inte kul att komma till nätdelen och inse att man behövt ett bredare nät 🙂 Blir det smalare någonstans är det bara att ta av lite i sidan med en avbitartång och böja till de avklippta ändarna.

Vi fäste nätet högst upp först med krampor som spikades fast. Här rekommenderar jag att köpa storpack! Det går åt en del… Jag arbetade mig sedan långsamt nedåt. Slog i en eller max två krampor per sida i taget och såg till att spänna nätet. Försök inte göra en sida färdig först, det blir tungt att dra nätet rakt och bra på andra sidan.

Kramporna satte jag fast med 2-3 “nätrutors” avstånd. I över- och underkant blev det lite tätare. Nätet satt fast på rullen tills jag kom längst ner, då var det bara att ta bort en rad av tråden. Vid snetaket blev det lite knepigare att se så nätet blev rakt. Vi satte nätet helt rakt här, med utgångspunkt från den högsta punkten och när hela sidan var fäst klippte vi bort överflödesnätet högst upp.

Färdiga resultatet:

kattgårdPå dörren ska det sättas dit två snepinnar också (så det bildas ett “V”), för att ha bäst stabilitet i den. Vi har byggt ett par hyllor av trall men fler ska till, bland annat en ovanför dörren. Och någon annan variant av trappa, ingen av katterna vill än så länge testa spången.

innätad kattgårdOch Nami har redan lagt in en beställning på lite bredare spång så man kommer förbi mittpinnen till hyllan på andra sidan. Taket är just nu jordgubbsnät. Får se vad vi byter ut det till.

Kostnad: Ca 2000 kr (inkl gersågen)
Arbetstid: en helg

 

One thought on “Så bygger du en kattgård

  1. Pingback: Inhägnad åt katten | Bonsais

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *