Gratis tulpanlökar – kom och hämta!

Dagen innan nationaldagen taggade en kollega mig i ett inlägg på Norrköpings kommuns Facebooksida. Rabatter skulle sommarfixas i Carl Johan park här i stan och alla tulpanlökar som blommat under våren men nu var överblommade skulle grävas upp. Alla dessa lökar dumpade de i Folkparken, som ligger på behagligt cykelavstånd hemifrån mig. Det var bara för den som ville att komma och hämta. Så jag tog cykeln och trampade över.

tulpanlökar1aDet var tur jag tog med arbetshandskar för det lite smutsgöra! Jag behövde inte direkt gräva i högarna, mycket av lökarna låg i det övre lagret men jag misstänker att om man kom under helgen så fick man nog arbeta sig ner en bit i högarna. Jag fyllde en plastkasse med lökar.

De flesta ser ut att vara tulpaner men det var något mer jag hittade. Det skulle kunna vara pingstliljor. De har jag satt ner bland påskliljorna som växer under vår sibiriska ärtbuske. Det gav mig även energin att fixa till den rabatten!

Tulpanlökarna hade jag först tänkt sätta ner under äppleträdet men ångrade mig sedan. Vår garageinfart behöver lite färg på våren bestämde jag!

tulpanlökarDet tog lite tid att rensa lökarna. Många hade skickat “bebisar” så jag får väl se hur mycket som tar sig. Om inget skulle komma upp så har jag ju bara förlorat en del av min tid, inga pengar.

tulpanlökar plantering

Jag har redan satt ner ett par lökar med vita blommor (som jag just nu fullständigt glömt namnet på!). De satt ursprungligen i vårt trädgårdsland. Runt dem satte jag ner tulpanlökarna.

lavendelhäckRabatten fick lite förbättring med jord efteråt. Jorden är ganska…sandig så jag tror vår lavendel trivs bra! Hela raden ska på sikt vara full med lavendel. Det ser ut att bara vara 5-6 stycken kraftiga plantor, men det är de som nu är inne på sitt 3 år hos oss, mellan dem sitter det plantor som jag köpte förra året. De börjar alla buska till sig riktigt bra! Ett sommarprojekt är att fortsätta rensa rabatten på sten i den bortre änden, och få ner lavendel fram till baksidan på brevlådan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *