Återanvändning av stolsdyna

När vi flyttade in i huset övertog vi bland annat uteplatsmöbler av förra ägarna. Stolsdynorna var redan då lite medfarna och det har ju inte direkt blivit mindre slitage under de två somrar vi tillbringat i huset. Nu kommer dock smålänningen in… Dynorna i sig är helt okej, det är överdragen som är väldigt slitna. Nya dynor kostar en del, i synnerhet om vi vill ha samma tjocklek som på de gamla.

stolsdynaSå jag plockade fram en del tyg jag hade hemma, som jag ändå inte vetat vad jag skulle göra med det. Det blev perfekt att sy en prototyp av!

överdrag stolsdynaInte så tokigt, väl? När jag väl tog tag i det var det inte så knepigt.

Framsida:

stolsdyna framsidaJag mätte hur lång och bred dynan var och klippte till en  bit tyg som var ungefär lagom. Allt med 1 cm sömsmån. Längden tog jag först lite längre. Jag sydde 2/3 och provade sedan, och därefter avgjorde jag hur lång den skulle vara.

Baksidan:

stolsdyna baksida

Baksidan är likadan men något kortare på översta kanten för här gjorde jag en ficka som dynan stoppas ner igenom. En mindre bit tyg klipptes till som överlappar hålet.

Jag klippte till en lång remsa som jag nålade fast i sidorna på fram- och bakstycket. Jag sydde fast remsan på framstycket först, då gick det hyfsat att se hur slutresultatet skulle bli. När jag sydde ihop bakstycket med sidbandet skulle även ett par remmar nålas dit, som ska hålla dynan på plats på stolen. Där tänkte jag lite fel och fick dem på fel håll, så tur detta är prototypen!

stolsdynaJag inser att jag även måste vara lite mer uppmärksam på när jag syr så jag inte får något dumt veck! Det tog faktiskt inte så hemskt lång tid, när jag väl tog tag i det. Nu vet jag ju måtten och hur jag ska sy. Det gäller bara att hitta ett tyg som känns “rätt”. Hittade ett på Strömma idag men det var inte tillräckligt brett (jag måste ha 150 cm och det var 140 cm). Kostnaden för detta projekt hade blivit för stort om jag tagit ytterligare 1,5 m av det underbart mönstrade tyget. Så nu går tygjakten vidare!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *