Mönster på poncho i volanggarn

Cancan-garn är ett exempel på nätigt garn som många har stickat halsdukar i. Efter ett tag tröttnar i alla fall jag på att sticka bara halsdukar i det. Syrran fick en sådan halsduk i sina favoritfärger och det blev även ett litet experiment med att sticka en mössa i det. Där hade jag lite begränsat med garn att använda mig av för jag hade nämligen först stickat en poncho i detta garn! Det gick åt en del garn, och då passade det bra att köpa ett paket Ballerina från Yarn-paradise. Det säljs i 400g paket, vilket räcker till 4 stycken halsdukar. Fördelen med Yarn-paradise är att de har mer färgkombinationer att välja bland än butikerna här i Sverige (iaf vad jag snubblat över)

ponchoDagsljuset hann tyvärr försvinna en hel del tills syrran hjälpte mig fota denna! Men allt har något gott med sig, hon experimenterade lite med inställningarna på min kamera (så nu vet även jag hur jag ska använda den bättre!)

volanggarn ponchoUngefärligt mönster:

Jag mätte omkretsen på mig själv några cm nedanför axlarna. Därefter plockade jag upp lika många maskor som antalet cm, plus lite extra. För att det skulle bli lite luft mellan volangraderna har jag stickat med vanligt garn i matchande färg. Det blev ett varv av volanggarnet och två räta varv av det andra garnet. Ponchon är stickad runt på rundsticka.

Minskningarna gjordes på sidorna genom att på tredje varvet (dvs andra varvet med vanliga garnet) sticka ihop två maskor räta 3-4 gånger på varje sida av mittenmarkeringarna. Antalet maskor minskade med andra ord med 12-16 maskor de första varven. Efter ett tag minskade jag ner på antalet intagningar och lät det även gå något varv med volanggarn och vanligt garn utan att det minskades något. Det var väldigt mycket provande hela tiden! 🙂 Vill man inte att det ska hänga ner lite extra vid axlarna gör man minskningarna jämt fördelat varvet runt.

När ponchon började få lagom längd för att vara i höjd med axlarna började jag sprida ut intagningarna så jag minskade vid axlarna, mitt fram och mitt bak. Detta för att få ponchon att krympa jämt runt om. När jag tyckte den började bli lagom i storlek stickade jag de sista 2-3 varven endast med volanggarnet. Jag maskade av som vanligt och fäste garnet (dvs sy fast dem med matchande sytråd).

volanggarn

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *