Dimma i mitt växtskåp

Sedan några år tillbaka har jag ett vivarium, ett ombyggt terrarium som jag bara har växter i. Skåpet har jag övertagit efter min syster när hon bytte upp sig till ett större. Hon har i sin tur köpt skåpet begagnat och förra ägarna lagade botten lite dumt. I dammdelen har det lagts silikon av syrran och jag har också lagt nytt silikon där för något år sedan. Men i flytten till huset rubbades det troligen och efter ett tag började det läcka från dammen om den var helt fylld. Jag har försökt lägga i en dammduk men vatten letade sig in på sidorna och hamnade under duken.

dammdukInte så snyggt… Men nu under julledigheten bestämde jag mig för att orka ta tag i det!

damm i terrariumVattenfallet plockades bort så jag skulle komma åt bra. Gammalt silikon togs bort och jag lade nytt silikon längs alla kanter. Det fick torka till och sedan var det dags att få dammduken snyggt på plats!

dammdukDet trevliga är att nu börjar vi ha en del verktyg hemma som underlättar lite! Det blev mycket trixande att få duken snyggt på plats. Jag har lagt några strängar med silikon i botten för att få duken att sitta fast mot bottenskivan. Därefter tog jag silikon på sidorna, en sida i taget och såg till att stryka dammduken helt slät mot glaset. Veckan i hörnen gav störst utmaning men tror jag fått till det bra. För säkerheten skull lade jag till slut silikon längs kanten på dammduken, mot glasväggen. Hoppas verkligen inget vatten försöker sig leta sig in på insidan nu!

vivariumSå här blev  det precis innan jag lade sista silikonet på randen av dammduken. Dags att försöka få vattenfallet på plats igen… Det blev en utmaning! För precis när jag fått det bra på plats så lossnade självklart slangen som vattnet pumpas upp i… Då är det tur att man har gott om tid så man kan gå åt sidan och göra något annat för en stund!

fläktar till växtskåpNär jag träffade syrran vid julfirandet passade jag på att ta hjälp av henne med vad för extrasaker jag behövde beställa till skåpet. Jag hade sedan tidigare en fläkt i skåpet men för att få till bra balans behövde jag i alla fall en till. Fläkten är lätt att flytta på, tack vare starka magneter som sätts mot glaset och håller den uppe. Fläktarna beställde jag från Dusk.se och leveransen var jättesnabb! Jag hade dem i brevlådan den 30e.

rökmaskinDen andra prylen jag beställde var en rökmaskin med en flytring till den. Den här beställdes från JaHa AB Garden-Decor och precis som Dusk var de sjukt snabba med leveransen! Den här lilla maskin (ja, den är verkligen enormt liten men sjukt effektiv!) ska fixa bra fuktbalans i mitt växtskåp.

rökmaskinVisst ser det läckert ut?! Jag fick trixa lite med fläktarna innan jag fick till bra turbulens så fukten sprids i skåpet. Det betydde tyvärr att det inte längre ser fullt så här stilla ut när rökmaskinen går igång, men fuktigt blir det!

vivariumEn aning fuktigt i regnskogen! Nu hoppas jag att alla växterna gillar det här! Två ormbunkar har jag haft sedan jag startade skåpet 2009. Den ena ser ni tydligt på den allra första bilden, det är den med blad som ser ut som långa fingrar och sträcker sig upp till taket. Det är faktiskt exakt samma typ av ormbunke som sitter längst till vänster, tror jag. Den äldsta har nu plockats upp ur sin kruka och ligger direkt på lecakulorna med lite vitmossa runt sig. En rotbit av den bröt jag av och monterade på en av mina korkgrenar. Får se hur det går med den! Senare i år kan jag nog ge mig på att köpa lite mer växter. Misstänker det dyker upp lite nya orkidéer i skåpet, annars är det ormbunkar som jag först har satsat på. Lite fler tillandsia kan jag också tänka mig, om de inte tycker det blir för fuktigt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *