Lucka nr 9 – Bygg ett pepparkakshus

För många hör det julen till att bygga ett pepparkakshus. Sedan jag flyttade hemifrån har det aldrig blivit av men i helgen pysslade jag och sambon lite tillsammans.

Det finns en enkel lösning om man inte orkar göra allt – köp en färdig byggsats! Det var precis vad vi gjorde. I vår Ica-butik såldes Annas pepparkakshus. Risken finns att det kanske fått en smäll och har nån spricka (det hände vårt) men förhoppningsvis går det att laga med lite smält socker.

bygg pepparkakshusSmält socker på svag värme medan du rör om. Vi hällde i 200g strösocker i kastrullen. När det är brunaktigt i färgen är det klart. Kastrullen ska vara tillräckligt bred så du får ner delarna. Pepparkakshuset limmas ihop väldigt snabbt av sockret, men tänk på att det smälta sockret är väldigt varmt. Så förslagsvis gör en vuxen detta moment.

pepparkakshus takEn av takhalvorna hade en spricka i sig. Vi strök lite smält socker över den och det fungerade bra. Sedan dolde vi hela taket med chokladpinnar. Dessa doppades i det smälta sockret och lades mot taket.

Vi hade lite för mycket smält socker när taket skulle limmas fast. Något vi får träna på till nästa år… Och sockret kokade upp lite för snabbt på slutet så limmet blev väldigt mörkt.

Så här gör du kristyr:

Blanda 4 dl florsocker med 1 äggvita och lite ättika eller pressad citron.

Häll blandningen i spritspåse (ska också gå att göra en strut av smörpapper). I fönsterna gjorde jag istappar genom sätta spritspåse mot fönstret, klämma lite på påsen och sedan dra bort den. Hoppas ni fattar!

pepparkakshusOch så här blev det när det var klart! Skorstenen limmades på plats med en hel del kristyr och skarvarna på husknutarna försökte jag dölja med kristyr. Tyvärr färgade sockret igenom, trist.

Lite bomull på en guldfärgad bricka och skivor av smält socker i skorstenen som illustrerar rök. Nu får vi se hur länge katterna låter bli det!

 

 

2 thoughts on “Lucka nr 9 – Bygg ett pepparkakshus

    • Mitt försök till att göra fönster resulterade i rök till skorstenen istället. Så glas får jag också träna på att göra 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *