Lucka nr 8 – Fönstermålning i jultider

Det är enkelt att julpynta lite extra genom att måla på fönster.

Du behöver:

  • Färg (jag använder vattenfärg men med väldigt lite vatten)
  • Schablon, skiss eller rita på frihand
  • Pensel eller stöppelverktyg

schablon julrenDen här schablonen köpte jag för något år sedan på Panduro. Det gör jobbet väldigt snabbt, i synnerhet om man vill ha flera av samma motiv. Har du overheadpapper kan du alltid försöka skära ut ditt egna motiv.

stöpla schablonJag tejpade fast schablonen på fönstret och började stöpla (dutta färgen). Det är viktigt att inte ha för blöt färg, då är risken stor att det rinner färg där man inte vill ha den.

Jag lät schablonen sitta kvar en liten stund efter jag var klar, så färgen torkade till endel. Några av mina renar fick jag dock ändå fixa till lite i efterhand då färgen inte blev så bra i kanterna. Då använde jag mig av tops för att få bort icke önskvärd färg.

Gör man samma motiv flera gånger rekommenderar jag att tvätta av schablonen emellanåt. Annars kan torkad färg lossna från schablonen och fastna på fönstret (det ger lite mörkare fläckar på motivet)

renar på fönsterJag blev ganska nöjd, även om min röda färg i dagsljus inte ser så värst röd ut (mer rosa).

Sedan kan man ge sig in på överkurs:

fönstermålningDen är målningen är ungefär i storleken av ett A3-papper och tog mig nog några timmar att göra. Jag har inte målat den på frihand. Motivet att utskrivet på ett A3-papper som jag tejpade fast på andra sidan glaset. På det sättet fick jag en mall att hålla mig efter.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *