Lucka nr 17 – Gör en egen dörrkrans

En krans på dörren passar året runt anser jag men den passar lite extra bra i juletider. Och det behöver faktiskt inte vara så svårt att göra sin egen julkrans.

Har du ingen halmstomme eller liknande kan du faktiskt göra en egen väldigt enkelt.

krans av tidningspapperDu behöver:

  • Tidningspapper
  • Plastfolie

Dessa två gjorde jag medvetet små. Jag har tagit ett par sidor från en tidning, rullat ihop dem på längden och böjt ihop dem. Därefter lindade jag plastfolie runt dem och tack vare det sitter de ihop! Tänk på att inte linda för hårt, då trycks stommen ihop och blir stel och väldigt smal.

Vill du göra en större krans? Inga problem – ta ett par grenar och stabilisera stommen genom att fästa dem till tidningskransen. Det gjorde jag för två år sedan och fick en stomme som var 40-50 cm i diameter. På det sättet behöll kransen sin runda form trots tyngd av diverse olika ris som den pyntades med.

dörrkrans av mossaKlä stommarna med mossa. Nu går det inte längre att se att de små består av tidningspapper! Den lite större är en stomme av pil som jag hade hemma (tänk på att sådana stommar går att återanvända så nästa år är det bara att ta loss mossan, om den är ful, och linda fast ny!)

julkransJag gjorde en väldigt enkel variant till dörren i år. Det bredare bandet hittade jag i vår blomsteraffär tillsammans med God jul-texten. Texten limmade jag fast med limpistol. Bandet lindade jag något varv runt kransen och satte fast med en bit böjd blomstertråd. Därefter tog jag hampasnöre och klippte till en rejäl bit. På mitten gjorde jag en mindre ögla – denna användes för att hänga upp kransen i. Snöret lindades sedan runt kransen och till slut slog jag bara en knut och gjorde en rosett.

dörrkransDe små hamnade på grindstolparna. Jag är liiite frestad att göra sisådär 6-7 stycken till till de andra stolparna längs staketet. Får väl se hur stor skaparlusten är i helgen! Kransarna är fastknutna med hampasnöre och jag valde att inte dekorera dem.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *