Så planterar du vinbärsbuskar

Bra tid att plantera vinbärsbuskar är våren men även hösten. Då vi i våras höll på för fullt att fixa iordning vårt trädgårdsland så passade hösten perfekt för plantering.

Bästa köpstället

Jag begick misstaget att åka till en blomsteraffär och köpa två buskar. Gör inte det! Visst du kan säkert ha tur. Eller otur som jag: någon timme efter jag kommit hem så hade de nyduschade buskarna torkat till och då såg jag det jag inte kunnat se i affären – mjöldagg. Detta är en ohyra som ser ut som en vit beläggning på bladen. Bekämpningen av den lät ganska jobbig och tidskrävande. Jag åkte tillbaka med dem.

Idag har vi varit på två handelsträdgårdar. Vi spanade för första gången in Eriksbergs plantskola och där fick vi jättebra hjälp! De har drivit upp sina buskar själva och det var riktigt fina, kraftiga exemplar de hade. Och här kommer en riktigt konstig sak: de var billigare än de där ohyra-vinbärsbuskarna jag först köpt. På plantskolan fick jag även bra råd hur jag skulle plantera dem.

Efter detta första stop rullade vi vidare till Billbäcks plantskola som bara ligger en bit därifrån. Det finns ett jättemysigt café därinne så har man vägarna förbi Svärtinge rekommenderar vi ett stop där!

Väl hemma beväpnade jag mig med spade och en presenning var också bra att ha, så slipper man slänga jorden på gräsmattan.

plantera vindbärsbuskarVinbärsbusken ska grävas ner en bit. Anledningen till detta är att den ska uppmuntras att skicka mer skott.

röd vinbärsbuskeDen vita lappen visar tydligt att jag grävt ner den en bit djupare än vad den stod i krukan. Det syns tydligare på den svarta vinbärsbusken:

plantera svart vinbärsbuske

vinbärsbuske planteradOch så här ser vårt trädgårdsland ut:

trädgårdslandSockerärtorna i den bortersta lådan ger fortfarande lite skörd och smultronplantorna ger massvis med söta, solvärma bär. Och nästa år förväntar jag mig att vi får både svarta och röda vinbär! Ska bli sååå trevligt att baka på de röda och göra saft på de svarta.

 

 

 

 

One thought on “Så planterar du vinbärsbuskar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *