När ska äppleträd beskäras?

Vårt plommonträd beskar jag för någon vecka sedan. Perfekt tid för det är under JAS-månaderna (juli, augusti, september). Det var väldigt skönt att bli av med alla långa vattenskott och jag försökte samtidigt även glesa upp det lite, så solen ska ha lättare att titta igenom bladverket. Sedan vrider jag blicken lite och tittar väldigt missnöjt på våra två äppleträd.

äppleträdSkulle jag inte kunna få lov att…? Så jag googlade lite och hittade lite tips hos Blomsterlandet. Enligt dem kunde äldre äppleträd med fördel beskäras under JAS-månaderna. Perfekt! Jag skred till verket.

Ca 1 eller 1½ timme senare:

beskära äppleträdUrsäkta den dåliga färgsättningen, märkte det först i datorn. Men här ser ni hur mycket vattenskott jag fick rensa bort. Det blev en rejäl hög som jag ska köra genom vår kompostkvarn.

Förra sommaren såg trädet lite mer bedrövligt ut:

äppleträd vattenskottDen där kronan var ju bedrövlig… Då hittade jag nog någon rekommendation att man ska beskära äppleträd på vintern. Jag ser egentligen bara en fördel med det: man ser mer tydligt vad som ska bort!

äppleträdBrrr! Inte redo för vinter än.

 

 

 

 

2 thoughts on “När ska äppleträd beskäras?

 1. Så duktig du är som fixar sånt själv!! 🙂
  Jag tror att man kan beskära äppelträd nu också…tyckte de sa det på Tv häromdagen!!

  Ha det så gott
  Kram Lollo

  • Hittade en väldigt bra notis i Vi i villa: JAS-beskärning är perfekt om man vill minska antalet vattenskott. Vårbeskärning av äpplen stimulerar istället nya vattenskott.
   Så nästa år blir det spännande att se om det stämmer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *