Så knyter du vänskapsarmband

När jag var yngre knöt jag emellanåt vänskapsarmband. För något år sedan tog jag upp det igen, men då för att göra ett band som sambon kunde knyta runt handtagen på sin resväska (en svart resväska sticker inte direkt ut på rullbandet men ett eller två band i starka färger gör det!)

För någon vecka sedan fick jag lust att testa det igen, men den här gången satsa på armband till mig själv. Under tiden passade jag även på att fota lite.

Först gick jag ner i källaren och plockade fram en bit trall som blivit över när vi sågade till våra trädgårdsland. Jag slog fast en spik i den och tog sedan fram ett par garnnystan. Jag klippte till ett par snören och slog sedan en knut på mitten av dem, så det blev en liten ögla som jag kunde trä över spiken.

knyta vänskapsarmbandDetta är en enkel variant. Börja från vänster (vit tråd) och knyt två knutar om den tråd som ligger till höger om den (gul). Gå vidare till nästa tråd (aprikos) och slå två knutar om den också. Arbeta dig vidare på samma sätt åt höger tills du knutit 2 knutar om varje tråd. Börja om från vänster genom att ta den tråd som ligger längst till vänster och knyt två knutar om tråden som ligger till höger om den. Fortsätt så tills armbandet blir lagom långt. Därefter slog jag en knut på alla trådarna. Jag sparade lite utav trådarna så det blev en “tofs” och trädde dem igenom öglan som suttit runt spiken.

En annan variant är att knyta vänskapsarmbandet så det blir som ett v.

vänskapsarmbandHälften av trådarna knyts från vänster och in till mitten, den andra hälften från höger och in till mitten. Viktigt att tänka på är att trådarna ligger i rätt ordning. Då jag började låg de två aprikosfärgade trådarna innersta, på varsin sida om dem en gul tråd och sedan två vita. På det sättet blir varje “v” i en och samma färg.

 

3 thoughts on “Så knyter du vänskapsarmband

  1. Tack för inlägget. Minns också att jag gjort detta tidigare, har även ett runt handtaget på min ryggsäck av samma skäl. Ville göra ett igen så tack för bilderna, det fräschar upp minnet. Kanske testar att göra V-varianten den här gången 🙂

    • Den sidan hittade jag till för ett tag sedan. Så mycket fint där! Jag har bara inte fått tid att testa något av mönstren än.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *