Påfyllning av jordgubbslagret

I fredags var jag iväg på jordgubbsjälvplock. En nackdel med att vilja plocka mycket jordgubbar är att de som hamnar längst ner i hinken blir en aning stötta. Men jag har kommit på en jättebra lösning!

Förra året köpte jag två lådor med jordgubbar. I den ena var det 12L. Den köpte jag borta vid vår ICA-butik så plastlådan bar jag tillbaka någon dag senare. Vid andra tillfället köpte jag en låda, som rymde 15L, ute på Maxi. Och då hade vi ingen bil så den lådan blev kvar här hemma. Jag vet faktiskt inte om de förväntar sig att få tillbaka den men istället för att slänga den så kom den till bra användning i år.

jordgubbsjälvplockJag hade till och med sparat de små lådorna – hur perfekt blev inte det då?! Det var bara att torka ur dem med en lätt fuktad trasa och de såg som nya ut. Alla 15 smålådor fanns inte kvar, men jag hade några andra förpackningarna som jag fyllde upp den stora lådan med. Jag kom hem med ca 6 kg jordgubbar. Sedan började den roligaste biten: skölja och rensa. Suck. Kompisen som var med ut till självplocken var däremot smart: hon rensade medan hon plockade!

Jag brukar dela upp rensningen, då känns det inte så omöjligt. Jag tar min stora skål på 7L och fyller den med vatten. Sedan satt jag på vår uteplats och rensade 3L jordgubbar i taget. De fick torka på papper på en plåt i någon timme, sedan var det bara att köra in dem i frysen (det gör jag på en annan form, det blir bättre så än att lägga dem i påsar på direkten). De resterande jordgubbarna står i kylskåpet och väntar på sin tur. De allra sista tog jag hand om idag (fortfarande fina!). En del av dem slank ner i ett par muffins. Det satt riktigt fint till förmiddagskaffet! Grundreceptet är så smidigt, och gott.

Recept

  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 3 del vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100-200 g bär eller frukt

Rör samman smör, socker och vaniljsocker och ta därefter i ett ägg i taget. Tillsätt mjölk och mjölet (som blandats med bakpulvret). Sist tillsätts bären. Dessa vänder jag försiktigt ner med en slickepott. Om bären är frysta så rörs lite av dem ner i taget, annars blir det bara en stor kall klump med smet. Grädda på 200º i 10-15 minuter (min ugn är ganska korkad (utbytesvarning!!!) så jag fick köra mina säkert 20 minuter innan de var klara).

Tips på lättsockrade bakverk

Min pappa är diabetiker och något som jag tagit till mig av min mamma (som älskar att baka) ät att recept kan anpassas. I de flesta recept behöver man inte ha fullt så mycket socker som det står! När jag gjorde denna sats med muffins tog jag bara 1½ dl socker. De blev lika goda för det! Det enda recept jag hittills varit med om att det inte fungerat att dra ner ½ dl socker på är kladdkaka. Det receptet blir inte lika bra om jag är sparsam på sockret. Så då ser jag till att hålla mig till receptet!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *