Gör en egen bonsai

För något år sedan försökte jag göra en egen bonsai. Det gick inte så bra… Men skam den som ger sig! Bara för att man för ett bakslag eller två behöver man inte ge upp en idé.

Sagt och gjort. Jag köpte en krysantemum och skred till verket.

bonsai av krysantemum

Jag började med att plocka bort mycket av bladen så jag lättare såg grenarna. Dessa blad går alldeles utmärkt att bryta av med fingrarna. Jag lossade så mycket jag kunde av jorden med fingrarna, försiktigt så jag inte bröt av allt för mycket av rötterna.

All jord går inte att få bort så jag hämtade en skål med vatten och lossade resten av jorden i det. Träbiten hade jag hemma, tror jag fick den av min syster tillsammans med massa korkbitar (till mitt vivarium, dvs växtskåp).

På min jakt efter en kruka (jag var tvungen att sätta ner träbiten i något, den skulle inte stå av sig själv) fick jag syn på en som jag förra året hade oregano i. Den har stått utomhus hela året och det växte mest mossa i den och den…var perfekt!

plantera på trä planteringFör att rötterna inte ska torka ut alltför fort så blötte jag upp lite vitmossa (finns att köpa i blomsteraffär, hårt komprimerad så det räcker med en liiite bit då den sväller enormt mycket i vatten)

vitmossaNu kommer inte den här sitta fast av sig själv på direkten – det behövs lite stöd. Detta har jag löst genom att knyta fast plantan på träbiten med fisklina. Det finns lite mellanrum mellan träbiten och jorden (mitt emellan “benen” som jag tryckt ner i jorden) så då fick jag en perfekt möjlighet att knyta fast linan. Förhoppningen är att krysantemumens rötter kommer växa fast på träbiten och stabilisera sig själv på sikt.

Det färdiga resultatet

bonsai krysantemumDen ska få vila lite efter den här behandlingen, därefter ska jag nog försöka böja till grenarna lite.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *