Ett ihopvikbart scrapalbum

För några år sedan gjorde jag ett ihopvikbart scrapalbum om mina katter. Basen bestod av  3 stycken cardstock (storlek 12″×12″). När albumet var ihopvikt var det bara 6″×6″ stort. Den enda sida som jag byggde “på höjden” var framsidan:.

scrapalbumI resten av albumet använde jag mig bara av “platta” dekorationer så det skulle vara lätt att vika ihop det. Utvecklat ser det ut så här:

scrapalbum1a

scrapalbum1bAlbumet har med andra ord en “framsida” och en “baksida”.

En del scrapbookingsidor kan ibland vara full av dekorationer, texter, titlar etc men i det här albumet lät jag korten ta den största platsen och tänkte mer på i vilken form jag klippte ut bilderna.

scrapalbum1cSom här, bara en liten handskriven titel och datum när min lille grabb är född! (tänk att han blivit så stor…)

scrapalbum1dHär använde jag mig av ett mönstrat papper som fick agera bakgrund till min journaling (dvs en liten textruta, uttryckt på scrapbookingspråk). Det mönstrade pappret hade en trevlig form så jag klippte ut det lite i blomform och satte i ena hörnet. Tyckte det gjorde sig väldigt bra och dekorationerna blev inte så “kantiga”.

scrapbookingPassande nog hade jag en del bilder som var “små” vilket gjorde att det gick alldeles utmärkt att klippa ut dem och få in dem i albumet. Kattunneln blev perfekt att klippa ut längs dess kanter, men texten bredvid borde jag nog ha skrivit med en tjockare penna… Att klippa ut ett enfärgat eller mönstrat papper som var lite mindre i storleken än den gröna trekanten eller fyrkanten som hela tiden bildades i albumet, gjorde att varje “sida” blev inramad. Det är en liten detalj men det gör en hel del för intrycket tycker jag.

scrapalbum1gTill ett sådant här album går det även alldeles utmärkt att dela en bild på mitten, förutsatt att det kan göras på ett passande sätt.

scrapbooking1bDet går att köpa bokstäver med klistrig baksida i många pysselbutiker. De är perfekta om man inte vill skriva all text själv, eller bara vill få till någon liten kort rubrik.

scrapbooking kattFoton får gärna överlappa varandra! Med scrapbooking ska man verkligen inte vara rädd för att experimentera. Det är lätt att lägga ut allting på sidan först och flytta runt lite tills man är nöjd, därefter kan man sätta det på plats. Bäst är dubbelhäftande tejp, lim blir bara kletigt och ibland inte så snyggt. Är det lite otympliga saker som charms eller en del blommor – då rekommenderar jag limpistol! Det sitter oftast bättre med sådant.

scrapalbum1jIbland lyckas man bara trycka av en bild i helt rätt tidpunkt! Det här är så typiskt min katt, han blir helt galen när vi kokar fisk. Ja, så knäpp att han tror det är dags för fisk varje gång vi tar fram en viss glasform. Så här gjorde valet av dekorationer sig enkelt. Jag hade några stämplar med kattmotiv så det var bara att stämpla på!

scrapbooking albumDe 3 cardstocken är ihopsatta i ena “hörnet”. Det var lite vikande och fixande innan jag fick ihop grunden, och själva upplägget satt jag och fixade och trixade med innan jag satte ihop hela albumet. Men resultatet blev himla bra! Oftast var det trekantssidor som skulle dekoreras men på “fram-” och “backsidan” fanns det 4 stycken uppslag som var 6″×6″ och de var nog de enklaste att fixa till. Men det blev ju en baksida på hela albumet när det var ihopvikt och på en av de första bilderna här ovan kan ni ana er till att jag har någon text skriven där. Det är:

Kattens 10 budord

  1. Du skall inga andra katter hava jämte mig
  2. Du skall aldrig ignorera mig och min vilja!
  3. Du får ej glömma att fylla på mat och vatten
  4. Alla dörrar skall vara öppna inför mitt förfogande
  5. Du skall offra din varma sittplats för min bekvämlighet
  6. Du skall slösa din lön på min mat , kattsand och leksaker
  7. Ditt knä är min värmedyna och sovplats
  8. Du överlåter din kudde till mig själv sover du utan
  9. Jag kommer och går hur jag vill
  10. Viktigast ”Min vilja är din lag”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *