Ett handgjort kort från grunden

I veckan fyllde min pappa år och jag fick inspiration och lust att göra ett födelsedagskort till honom. Men att komma igång är inte alla gånger så lätt…

stämplarDen ständiga frågan: vilka stämplar ska jag använda? Man kanske tror att det blir lättare ju fler man har. Det blir det inte. Man har aldrig den rätta stämpeln i lager. Jag visste i alla fall att jag skulle använda mig av en bladstämpel men det behövdes lite mer än så…

skärmaskinSom tur var bestämde jag mig för vilket papper jag skulle ha väldigt snabbt (ibland kan det valet ta en evighet för mig!). Med min skärmaskin går det snabbt och smidigt att få det i rätt storlek. Papperspysslar man ofta är en sådan här maskin guld värd! Och den kan mer än bara skära: den bigar också. Det betyder att man gör ett veck i pappret vilket är perfekt då jag oftast gör dubbelvikta kort.

korttillverkningJag ville ha flera blad på kortet men det blir ju inte så snyggt när man stämplar blad på blad. Då finns det en teknik man kan ta till: maskning. Jag började med att stämpla bladet på ett annat papper och klippa ut det. Sedan stämplade jag bladet på kortet och lade därefter det utklippta bladet rakt över det precis stämplade bladet. Nu hade jag “skyddat” det och kunde stämpla ett nytt blad bredvid. Där dessa två blad överlappade varandra tog masken hand om stämpelfärgen. På kortet ser det ut som att det ena bladet ligger lite bakom det andra.

korttillverkning stämplaOch så här blev det till slut!

Men det ser ganska glest ut i mitten. Och det var här mina andra stämplar kom in. Jag tycker bäst om att använda clear stamps, det är stämplar som är genomskinliga. Då ser man precis var man sätter ner dem (bladet var en sådan, annars hade jag inte kunnat använda den med maskning och få så bra resultat). Med clear stamps får man en aning om hur slutresultatet ser ut genom att bara lägga ut stämpeln på kortet utan att ha duttat stämpelfärg på det.

handgjort kortDet blev ett par fåglar på en gren i mitten. Hade jag tagit min bästa stämpeldyna, som är svart, hade konturerna troligen blivit lite bättre och kontrasten mot det gröna hade blivit tydligare. Jag gillade dock färgen på min distress ink-dyna och även om stämpeln inte blev perfekt i sina konturer så blev jag nöjd med resultatet. Grattis-stämpeln stämplades med samma bruna dyna.

Men det här var bara “omslagsbilden”. Själva kortbasen låg bredvid och väntade på att jag skulle bygga lager. Jag hade kunnat stämpla det här rakt på kortet men genom att dela upp så här så fick jag en inramning som ni ser nedan, men hade det blivit fult i stämplandet (ibland går det ju inte riktigt som man vill) så hade jag bara slängt en liten bit papper istället för en hel kortstomme.

handgjort kortJag satte fast omslagsbilden på en bit brun cardstock och satte därefter fast allt på mitt kort. Det bruna i ramen fångade upp de bruna stämplarna ganska bra!

Insidan brukar ibland vara knepig. På framsidan står det ju redan “grattis” så vad skriver man på insidan?! Och sedan vill man ju knyta an till framsidan, så man har en röd tråd igenom kortet.

handgjort kortMen så kom jag på att jag hade en passande textstämpel! Det är något jag aldrig kan få för mycket av (känns dock som de flesta textstämplar är på engelska och ibland passar det inte in).

På den andra sidan gjorde jag en liten ficka som det sitter trisslotter i. Den var jätteenkel att göra! Jag skar ut en bit brun cardstock (samma som jag använde på framsidan av kortet) och markerade hur stor en trisslott är. Sedan var det bara att mäta 1 cm från varje hörn och göra ett diagonalt jack i pappret med en kniv.

kort insidaOch när pappa tog bort lotterna såg det ut så här! Texterna är jättesmidiga, de kallas för peel off. De har en klistrig baksida och kan därför lätt placeras ut som extra dekorationer. Det är en liten men väldigt snygg, snabb dekoration. Till detta fördrar jag att använda en liten pincett, då fastnar inte peel off-dekorationen på fingrarna hela tiden och det blir mycket enklare att placera ut dem exakt där man vill ha dem på kortet.

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Ett handgjort kort från grunden

  1. Jag gillar kortet!
    Gjorde jag redan första gången jag såg det. 🙂
    Trevligt med en lite tutorial. Denna hade jag fattat även då jag var alldeles “grön” för några år sedan. Pedagogisk och bra utan att bli tråkig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *