Att anlägga trädgårdsland del 2

För ett tag sedan visade jag hur vi röjde inför vårt trädgårdslandbyggande. Arbetet fortsatte självklart därefter med att köpa in virke men jag har lite granna glömt bort bilderna i kameran.

Material

 • virke, vi använde tryckimpregnerat trall
 • reglar
 • trallskruv

trädgårdslådor

Mät hur stor lådan ska vara och såga därefter till trallen. Jag hade räknat på hur mycket virke vi behövde och köpt i lagom bitar så det blev så lite spill som möjligt. En kompis hjälpte mig köra hem virket i deras kombi och på K-rauta fick vi bra service med att kapa de längsta trallbitarna så de gick in i bilen. På många ställen går det att hyra ett släp men jag tyckte det var smidigare att köra bara en vända, annars måste man ju åka tillbaka med kärran. På K-rauta behövde jag inte betala för kapningen utan behövde bara ange total längd på allt virke – det var sååå smidigt!

Väl hemma kom vår bordscirkelsåg till nytta. Sambon kapade trallen snabbt i rätta längder och sedan hjälptes vi åt att skruva ihop dem. Lådorna grävs ner en bit så ta det i beräkningen för hur mycket virke som går åt. Våra blev inte så höga, bara två trall högt. Helst hade jag velat ha dem lite högre än så men insåg det först efter vi satt ihop första lådan och alla reglar var kapade så det var inte riktigt läge att ändra sig då.

Jo, reglar. Det är bra att ha! En i varje hörn och om lådan är väldigt lång bör man ha det även längs den sidan. Varje bräda skruvades fast med två trallskruvar i regeln så det gick åt ganska mycket skruv (köp den stora lådan, alltid bra att ha i lager och det kan faktiskt vara så att det blir billigare!)

trädgårdslandSå här blev en av de färdiga lådorna. Vill man göra det enkelt kan man självklart köpa pallkragar och bygga ihop men vi hade en specifik yta som skulle fyllas med lådor och ville utnyttja ytan optimalt.

Gräv ner lådorna så de hamnar 5-10 cm ner i jorden. Fyll sedan på med jord i lådorna.

Det färdiga resultatet

trädgårdslådor

trädgårdsland med pallkragarMellan landen är det på de flesta ställen en gång som är 50 cm bred. Lådorna fick lite olika mått:

 • 1 st ca 3×1m – här blev det början till ett jordgubbsland med smultronplantor på ena kanten.
 • 2 st 2×1m lådor. I den ena håller sockerärtor på att växa till sig, i den andra ryms det en del örter men med plats kvar till ex sallad och rädisor.
 • 3 st 70×70cm lådor. Här har bara en tomatplanta kommit ner i jorden. I höst ska vi köpa 2 vinbärsbuskar och rabarberplantan ska få flytta ner i den tredje lådan.

På den sista bilden kan man se en stengång. Dessa stenplattor lade vi ner för att få en tydlig kant mot gräsmattan, och göra det enkelt att komma åt med gräsklipparen. Vi satte ner plank (som vi hittade bakom carporten, behändigt!) så det blir en gräns till trädgårdslandet.

Vi har lagt ner markduk och börjat fylla på med grus så det blir med andra ord ingen “jordad” gång mellan landen där ogräs kan komma upp.

Så mycket gick kalaset på

Trall+reglar = 620 kr
Trallskruv = 250 kr
Stenplattor = 200 kr

∑ = 1070 kr

Markduk = 200 kr
Grus = x·90kr (kan ev kosta lika mycket som allt virke, skruv och plattor, men det kommer bli snyggt! Billigare sten går att hitta i ex grustag men vi vill ha småstenar som påminner om de som redan ligger runt husväggen)

En annan kostnad som också kan tillkomma är jord. Det går faktiskt att få sådant hemlevererat till sin garageinfart! Kolla med någon handelsträdgård eller liknande, de kanske kan tipsa om någon i närheten. För oss behövdes det inte. Det fanns jord att ta av… Ett problem vi hade var att marken lutar nedåt från vår stengång och mot tomtgränsen till grannen. Som att det inte räckte så lutar det även från carportens vägg och nedåt mot resten av trädgården. Så det blev lite fixande för att få ett intryck av att lådorna stod på samma nivå.

Nu är kanske inte impregnerat virke det allra bästa ur miljösynpunkt men vi ville ha något som står sig ett par år. Vad jag har förstått finns det olika typer av impregnerat virke, så kolla att det du köper är märkt på något sätt med “mark”.

 

2 thoughts on “Att anlägga trädgårdsland del 2

 1. Hej!

  Såg era fina bilder när jag sökte på anlägga trädgårdsland. Ser jättefint ut, kommer använda mycket av era tips och råd. Smart att bygga egna pallkragar, färdiga kragar är ju väldigt dyra! Hur gick första året? fick ni stor skörd?

  • Jodå, det växte ganska bra första året! Många av växterna tog sig bra och speciellt jordgubbarna gav riklig skörd i år (tyvärr var väldigt mycket fåglar där så skörden till oss var väl inte så stor…). Mina smultronplantor växte som ogräs och gav skörd långt in på hösten förra året.
   Vi är riktigt nöjda med lådorna. Färdiga kragar är som du skriver dyra, och kommer oftast i en storlek. Vi ville ha lite olika former på våra, och då var hembygge det bästa sättet! Vi var faktiskt så nöjda med resultatet att vi i år har byggt lite fler för att ställa på andra ställen i trädgården. Har man bara bra verktyg att kapa virket med går det här bygget väldigt snabbt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *