Recept på energikakor

Det finns många böcker som handlar om att gå ner i vikt men väldigt få som handlar om det motsatta: gå upp i vikt. Jag vet att många tycker det är väldigt orättvist men det finns faktiskt en del som får kämpa för att öka i vikt. Jag är en av dessa människor och jag vet det låter som ett “lyxigt” problem men man kan faktiskt må dåligt för att man tycker man är för smal. Idag är jag nöjd med mig själv men det har varit en kamp. Det som hjälpte mig var styrketräning, lagat mål mat både till lunch och på kvällen (då jag växte upp åt vi bara mackor på kvällen, så för alla är lagad mat inte självklart på kvällen). Protein- och kolhydratpulver i shaker är också ett bra tips, det ger extra energi. Att bara äta större portioner fungerar inte för mig. Jag måste vara hungrig eller i alla fall småsugen. Träning ökade min aptit och ökad muskelmassa gjorde att vågen steg.

Under min studietid fick jag en bok av en kompis, Upp i vikt. Jag såg nu att den tyvärr är slutsåld, men kanske man kan snubbla över den hos antikvariat eller liknande (ex hos Bokbörsen). Det enda recept ur boken jag testat är ett på energikakor. Perfekt att ha i väskan när jag går på stan eller i träningsväskan så man snabbt får i sig något efter ett träningspass.

Jag var däremot inte helt nöjd med receptet och började snabbt modifiera det. Numera är receptet i boken bara lite inspiration och så här är mitt modifierade recept på hembakta energikakor:

energikakor

Ingredienser:

4 dl müsli
1 dl mjöl
½ tsk bakpulver

1 mogen, mosad banan
1-3 msk sirap
1¼ dl socker
½ msk vaniljsocker
1 ägg

100 g hackad mörk choklad
2 dl hackade nötter
1 dl hackad, torkad frukt ex aprikos, tranbär

Gör så här:

  1. Blanda müsli, vetemjöl och bakpulver. (nästa gång jag gör receptet ska jag testa utan vetemjöl)
  2. Vispa banan, sirap, socker, vaniljsocker och ägg till en kräm.
  3. Rör ner müsli och mjölblandningen i krämen.
  4. Rör ner choklad, nötter och ev torkad frukt.
  5. Smörj en form med olja och platta ut den kletiga smeten. Min form mäter 25×25 cm
  6. In i mitten av ugnen på 175° i 20-30 minuter.
  7. Skär kakan i bitar medan den fortfarande är varm. Vänta tills den svalnat innan du tar upp bitarna. Förvara i en burk i skafferiet. De brukar stå sig utan problem i 2-3 veckor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *