Räcker garnet till pyttipannan?

En kollega fick syn på en bild på sjalen pyttipanna och ville jag skulle sticka en sådan till henne. Hon tycker om cerise, lila, och svarta. Så vi valde ut att uddarna skulle gå i cerise (alpacka) och sedan fick jag leta lite innan jag hittade ett svart garn som jag tyckte passade. Det skulle vara mjukt, tunt garn för sjalen ska hon ha som en dekorativ sjal när som på året så den får ju inte vara för tjock och varm. Till slut hittade jag ett jag tyckte skulle bli bra, hos Garnbacken som ligger i närheten av Fingspång. Men… Jag köpte ju bara ett nystan! Kommer det räcka? Just det garnet hittar jag nämligen inte här i Norrköping.

Mattenörden i mig vaknade till liv. Jag tror inte jag är ensam om att ställa mig frågan om det räcker med ett garnnystan till pytten eller om man för säkerheten skull ska köpa två. Jag delar med mig av mina beräkningar och uppdaterar dem om jag upptäcker något fel. Fråga om ni inte hänger med!

x = antal maskor som man lagt upp längsmed hela uddranden.
n = antal varv man kommer göra på tallriken
y = antal maskor innan vändning + 1 (vi stickar ju ihop 2 maskor och sedan ytterligare några maskor innan vi vänder till nästa varv)
z = antal maskor/m

Börja med att beräkna z

Detta gjorde jag genom att lägga upp maskor och sticka ett par varv. Jag räknade antalet maskor, gjorde en markering på garnet (slog en knut) och repade sedan upp. Jag mätte längden på garnet som gått åt. Exempel:

70 maskor på 140 cm → 50 maskor/m

Beräkna n

n = 2(0,5x-10)/y

Vi stickar ju ner till mitten av tallriken och sedan ytterligare 10 maskor. (0,5x-10) tar bort de 10 maskorna som hamnar på ena sidan av mitten. Det är ju det på sidorna som vi vill sticka upp under de kommande varven. För varje varv ökar antalet maskor på tallriken och minskar istället med lika många på yttersidorna. Dessa ökningar görs på både höger och vänster sida om mitten, därmed multiplicering med 2.

Nu har jag xz och n och har nästan allt jag behöver. Det går däremot åt garn för maskuppläggning, stickning av de mittersta 20 maskorna samt avmaskning. Detta har jag beräknat till 3,5x+30.

Så beräknar du total garnåtgång till pyttipannans tallrik

antal maskor = (20+yn)n+3,5x+30
garnåtgång = antal maskor/z

Exempel

I mitt fall blir det:

= 212 maskor
y = 3 (sticka ihop 2 maskor och sticka 2)
n = 64 varv ( 2·(0,5·212-10)/3 )
z = 50 maskor/m

garnåtgång = 286,8 m

Mitt garnnystan påstås innehålla 340m så jag ska klara mig på det nystanet! Sedan överväger jag att öka y till 4 eller 5 efter ett tag, och det ger mig lite extra meter med garn, eftersom jag med det kommer minska ner antalet stickade varv på tallriken.

pyttipanna i två färger

Tips nr 2

När man byter till ett annat garn på tallriken kan man få en markerad rand. Här hade det svarta garnet kunnat synas väldigt tydligt då jag plockat upp det längs uddkanten men det gör det inte. Anledningen är att jag har plockat upp alla maskorna med det cerisa garnet. Sedan har jag stickat ett varv med svart, därefter ner till mitten+10 maskor och så är jag igång med ökningen till tallriken.

 

Är det något som känns otydligt eller om du kör fast i dina beräkningar, tveka inte att fråga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *