Balkongmöbler och kattanpassad balkong

Jag har haft turen att ha haft balkong i alla lägenheter jag bott i. Sedan snart 9 år tillbaka har jag även haft katt, och de ska ju inte nekas att få gå ut (det är innekatter) så alla balkonger har varit tvungna att kattanpassas.

inreda balkong

Detta är den rymliga balkongen i vår lägenhet (som det snart är ett helt år sedan vi flyttade ifrån, tänk vad snabbt tiden går). I min förra lägenhet hade jag trätrall i badrummet och de plattorna flyttades över till balkongen och för att täcka upp resten av balkonggolvet köpte vi något 5-pack med plattor från Clas Ohlson i omgångar (det blev några lass på cykeln för att få ihop till hela golvet).

Men en sådan här öppen lösning fungerar inte alls när man har katt! Man skulle kunna ge sig den på att ena eller båda katterna skulle lyckas ta sig över till grannens balkong. Så för att göra balkongen bättre lämpad för katterna så beställde vi tidigt inglasning. Och efter att det var gjort fixade jag till balkonggolvet:

balkonggolv

Det blev lite sågande för att få till det bra.

odla på balkongDet blev lite odling första sommaren! Som gick lite över styr…

tomatodling på balkongJag tror det var 9 tomatplantor, som trängdes med andra växter. Ibland vill man lite för mycket!

Taket var däremot förfärligt fult. Det gjorde att balkongen kändes lite grå och mörk. Detta löste jag genom att sätta tyg i taket.

tyg i taketTyget fäste jag i taket med häftstift (i de där betongmålade halmstråna, och där satt det förvånansvärt bra!). Längs kanterna använde jag mig av tejp.

balkong

inredd balkong

Nästa sommar blev det lite bättre på balkongen. En inglasad balkong kan däremot bli lite väl varm. Det går inte att lämna springor i fönsterna, katterna kan pilla upp sådana (med risk för att man får plocka in en katt som sitter på utsidan av fönstret, det hände en gång och aldrig mer…) Kompostnät är en fantastisk lösning på problemet. Förutsatt att man har katt som inte vill klättra på gallret.

korgstol på balkongenDen här stolen var väldigt uppskattad men fick till slut faktiskt åka ut! Jag ordnade dock något nytt till katterna…

kattmöbel på balkongMan ska skämma bort sina katter! Det blev ett klätterträd på balkongen. Den här modellen var dock inte så jättebra med hyllplanen, de kunde gärna ha fått vara mer långsmala så katterna inte var tvungna att hoppa ner på bordet om de skulle ner från översta hyllan.

balkongmöbelEn annan sommar var det dags att rensa lite på balkongen. Det skulle bli mer sparsam möblering. Den här soffan köpte jag första sommaren jag bodde i Norrköping men den fick faktiskt även den flytta på sig. Vi skulle ha in stora balkongmöbler…

stora balkongmöblerVår balkong var förvånansvärt rymliga, till och med den här större soffgruppen gick in! Men det var på håret. Jag hade planer på att klä in betongväggen med tyg för att pigga upp balkongen men så gick vi och köpte hus…

Tänkte även passa på att visa en annan kattanpassad balkong. Detta är från en lägenhet syrran och jag delade i Uppsala. Bilden är dock tagen efter att jag flyttat, vid fototillfället var jag och i alla fall Zoofii på besök.

kattanpassad balkongHela balkongen är innätad med den typ av nät man täcker över jordgubbsland med. Det fungerade riktigt bra! Saca gillar liggdelen som man kan hänga över element, men som fungerar minst lika bra över ett smalt balkongräcke. Även här var det trätrall på balkonggolvet och det är verkligen något jag rekommenderar! Golvet blir så mycket skönare att gå på.

Avslutningsvis måste jag bara visa till vilken nytta vi har våra balkongmöbler idag!

trädgårdsmöblerJag längtar verkligen tills vi kan flytta ut dem i trädgården igen! Just nu står de i ett hörn på vår inglasade uteplats. Där har jag redan suttit i många timmar i år. En solig dag stiger nämligen temperaturen till 30 grader eller strax över!

 

One thought on “Balkongmöbler och kattanpassad balkong

  1. Oj så mycket bra tips jag fick nu till dottern som funderar på att skaffa katter när hon flyttat hemmifrån om några år….tankarna går ju hur det ska fungera. Tack för fina tips och härliga bilder.
    Trevlig helg
    Kram Lollo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *