Ta tillvara på frukt genom att göra eget vin

Förra året var ett plommonår.

plommonJag vet inte hur många kg plommon vi hade. 30 kg? 40 kg? Drygt 10 kg stod vi i alla fall och kärnade ur. Det tog sin lilla tid!

plommonvin1aAv detta skulle det bli vin! Det är tur att sambon brygger öl ibland, så vi har bra hinkar och kärl. Det är inte så svårt att göra eget vin, det tar bara lite tid att förbereda och sedan ska det stå ett tag och gotta till sig innan det är dags att tappa upp på flaskor. Jäst till vin går att köpa via nätet, om man inte som vi har någon i stan som säljer tillbehör till sådant.

plommonvin1bAtt ha tappkran på hinken, samt extrahinkar underlättar en hel del! Det följer alltid med lite “skräp” och så här var det enkelt att fånga upp det innan det hamnade i en flaska. Längst ner hamnar det även sediment. Det vill du slippa få med i flaskorna, en klar dryck ser ju mycket trevligare ut!

plommonvin1cFärgen blev himla fin, och smaken helt okej!

Vi fick en hel del äpplen förra året, trots att det var så torrt. En del åts upp, hamnade i paj eller omvandlas till äpplemos. Och några kg blev till vin!

äpplevinDet här vinet blev jättegott! Vid jul testade jag att ha i en kanelstång och det var inte helt fel det heller. Vinet var gott att dricka både varmt och kallt. I år skulle jag vilja testa med 50% äpple och 50% päron.

 

Dela detta:Pin on PinterestShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>