Cykeltröja i 1800-talsstil

I början av det här året hoppade jag på en teststickning. Det var Svenska 1800-talssällskapet på Facebook som sökte teststickare till ett mönster på en cykeltröja från 1800-talet. Här finns en bild på originaltröjan, som finns i The Metropolitan Museum of Arts kollektion. Modellen var så otrolig så jag var bara tvungen att anmäla mig, trots att jag egentligen inte riktigt hade tid på min stick-lista för detta.

Tröjan är stickad i halvpatent och den sticktekniken äter garn. Originaltröjan som stod inspiration till mönstret är stickad i ylle och jag och ylle kommer inte direkt överens. Så jag tittade runt efter något annat och i min garnaffär fick jag tips om Järbos garn Elise, som består av 60% bomull och 40% akryl.

1800-tals cykeltröja

Hos min LYS (local yarn store) fick jag tag i 9 nystan Elise garn. Det borde väl räcka! Eh. Nej. När jag väger den färdiga tröjan har den en vikt på nästan 550 g inkl knapparna. Här blev Garnlådan räddningen för mig. Min LYS var jätteomtänksamma och ringde Järbo för att försöka hitta samma färgbad som det garn jag hade men det var slut! Men tack vare garn-säljgruppen på Facebook (Garnlådan) så lyckades jag få tag i fler nystan i samma färgbad så det var bara att fortsätta sticka. Dag efter dag efter dag…

1800-tals tröja

Mönstret vi fick var ungefär storlek 44. För en gång skull har jag varit duktig och gjort en provlapp men det blev en del repande innan jag blev nöjd och livlinor var guld värt!

Jag har även anpassat mönstret så jag gjorde fram- och bakstycke samtidigt. Detta var en stor fördel, då kunde jag regelbundet prova och se att det blev bra.

1800tals tröja1

Tröjan är stickad i halvpatent. Vid minskningarna i midjan önskar jag att jag hunnit få hem boken Knitting brioche, den har väldigt bra tips när man stickar i patent/halvpantent. Vid ett tillfälle hade jag fått ett fel i stickningen och tack vare väldigt bra och tydliga bilder i boken kunde jag “laga” felet utan att behöva repa upp flera varv.

järbo elise

Studerar man tröjan lite extra kan man ana sig till en del streck i mönstret. Det är där mina livlinor har suttit men jag tror de suddas ut när jag sköljer upp tröjan.

Fram- och bakstycket har varit klart ett bra tag, här syns den sittande på provdockan. Ärmarna blev en lite större utmaning. Först var det skarven mellan det slätstickade och övergången till halvpatent. Där blev det stickat lite fram- och baklänges några gånger. I somras tyckte mina händer och mitt huvud att nu fick det vara nog med stickning på detta projekt så de tokvägrade. Tog jag upp stickningen började det göra ont i händerna nästan på direkten.

1800tals tröja1b

Jag fick pausa stickningen för 1-2 månader men genom att sedan varva den med annat började det gå bättre.

Tröjärmarna är riktigt fluffiga. Ett varv på bara ena ärmen är lika långt som ett varv runt min midja. För att arbetet skulle växa 1 cm tog det 6 varv. Och jag stickade båda ärmarna samtidigt. Pust. Men till slut kom jag till att minska till ärmhålet och sedan krympte varven tack och lov ganska snabbt.

1800tals_tröja1i

För att få till ett bra rynk på tröjärmen så träddes en färggrann tråd i kanten på ärmen och sedan drog jag ihop den i den övre delen. Detta underlättade en hel del när de skulle sys på plats.

polokrage

Jag ville ha en hög polokrage precis som originalet. Att välja knappar var inte lätt men här var återigen min LYS väldigt hjälpsam! Lite intressant att jag först ratade dessa knappar för de såg för gula ut men på tröja så fångade de upp garnets färg en del och blev helt perfekta! 😀

1800tals tröja1a

Jag är väldigt nöjd med min tröja, nu när den äntligen är klar! Men det har varit tur att jag haft mitt stickgäng här i stan som har stöttat mig och gett mig bra tips på vägen. Och att man har en schysst kompis som är bra att ta bilder 😉 Nu kan jag äntligen återgå till att försöka banta ner mitt garnlager (till detta projekt fick jag ju lov att bryta mitt garn-köp-stopp).

 

8 thoughts on “Cykeltröja i 1800-talsstil

 1. Pingback: Avsnitt 37: Är vi vintage? |

 2. Hej
  Googlade hej vilt efter en tröja som ser ut som en förlängd “polohalsduk” och då dök denna upp.
  Fantastiskt fin, går det att få tag på mönster på något vis?

  Vänligen Maria

  • Mönstret ska publiceras, är tanken. Så vitt jag vet var jag den enda som teststickade denna tröja. Jag tvingades dock göra en hel del ändringar för att den skulle passa mig, och har sedan glömt försöka sammanfatta mina ändringar och skicka till hon som skapat mönstret. Jag tror att när det väl är testat av fler kommer det sammanställas och troligen länkas till från Svenska 1800-talssällskapet Facebooksida.

 3. Pingback: Avsnitt 57: Live om nationer och traditioner |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *