Så tar du enkelt sticklingar av lavendel

Nu i maj har jag äntligen beskurit min lavendel. Jag trodde att jag var lite sent ute men maj är nog faktiskt helt rätt tidpunkt att trimma sin lavendel.

Jag såg till att ta vara på de något längre, fina grenarna.

lavendelstickling1aGrenarna var vedade nedtill, dvs ganska kraftiga och hade bildat en tunn barkyta. Jag använde nageln till att skala av de nedersta bladen samt en del av barken. Det blev kanske 3-4 cm där stammen blev blottad.

Lavendel trivs i sandjord så jag blandade upp lite jord med sand (använde sådan som man köper till sandlåda). I botten på krukorna lade jag ren jord. Min erfarenhet är att sanden annars bara rinner ut.

lavendelstickling1bLavendel trivs trångt! Jag har satt ner mina runt kanten på krukorna. Det råkade visst bli i genomsnitt 7-8 plantor per kruka. Vi har två olika sorters lavendel längs vår garageinfart så jag har tagit sticklingar från båda. Hmm. Om alla skotten rotar sig kommer jag få lite problem för det här är 150 stycken!

Nu får mina sticklingar stå i skuggan och förhoppningsvis bildar de rötter på ett par veckor. För att lavendeln inte ska bli för blöt kommer jag vattna dem genom att hälla vatten i balkonglådorna, så får de ta upp vattnet underifrån.

 

 

Dela detta:Pin on PinterestShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>