Kökssoffa utan träsmak

När jag och min pojkvän flyttade ihop passade vi på att köpa en kökssoffa av en kompis. Den har väl gett lite träsmak i baken under de senaste…hmm…sex åren men nu äntligen har jag fått hem en dyna till den!

dyna till soffa1aLite besviken är jag väl dock att stället jag beställt dynan ifrån har skarvat den. I båda ändarna…

Tyget har jag haft liggande redo här hemma i ett år eller mer. Tycker det är så vackert! Det är faktiskt en gardin, hittade den i reahögen hos Strömma här bredvid oss. Gjorde inte mig något att det bara fanns en! Tänkte ju liksom inte hänga upp den i ett fönster…

dyna till soffa1bDet måttades en del och sedan var det dags för ett klipp! Fick även ta bort lite i sidan på tyget. Därefter var det bara att sy ihop längden (den klippta sidan sicksackade jag först, så den inte ska trasa upp sig). Botten sydde jag ihop och sydde sedan ett hörn som var lika brett som dynan (på samma sätt som när jag syr mina tygkassar).

I den övre öppningen har jag lite extra bit med tyg (10-15 cm). Det blev helt lagom att bara vika ner det på insidan, om dynan.

Nu är det ju lite omständligt att få i dynan i fodralet och jag kommer ju dra av det emellanåt för att tvätta det eller för att byta till något annat tyg beroende på säsong och smak. Eftersom dynan är skarvad är jag även lite orolig att det kan medföra att de limmade bitarna lossnar. För att dels underlätta fodralbyte samt skydda dynan har jag sytt ett innerfodral. Jag använde mig av ett vitt underlakan från Ikea. Kostar inte så mycket, men skyddar. Dynan fastnar inte heller i fodralet när det ska dras på.

Och resultatet? Över förväntan!

dyna till soffa1c

Lite kuddar har tillkommit, och en filt som man smidigt kan dra över sig om man vill ta en liten powernap. Jag, och katterna, (ja, sambon också förstås) uppskattar resultatet mycket! Nästa steg är att visa träsoffan lite extra kärlek (lite stödlagningar och sånt, det får väl bli ett semesterprojekt).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *