Julklappstips nr 14 – Gör ett unikt kakfat

På second hand går det att hitta fina, udda tallrikar som man kan sätta ihop det ett kakfat, och säkert en uppskattad julklapp hos flera.

julklappstips14aVi använde oss av våra mattallrikar, så det blev ett matchande set.

Så här borrar du i porslin

julklappstips14bVi använde oss av ett porslinsborr. Mot bordsytan hade vi en tjock planka (glöm inte den, den är mycket viktig annars riskerar du att förstöra bordet när borret går igenom!). Tallriken vilar på tejprullen, dvs den ligger inte direkt på planken.

Innan du borrar tejpar du ett kors med maskeringstejp på ovan- och undersidan. Detta för att minimera risken att det blir flisor (och med lite tur att porslinet inte spricker). Märk ut mitten på tallriken med ett kryss.

Vi hade ett glas med vatten bredvid som vi doppade borret i ungefär var 10-15 sekund. Detta för att borret blir varmt och då slits mycket snabbare. För oss tog det tid att ta sig igenom tallriken. När vi kommit en bit ner hällde vi lite vatten på tallriken. Fördelen med det, utöver att vattnet absorberade värme som borret genererade, var att vattnet samlade upp det fina porslinsdam som kom upp.

Sätt ihop kakfatet med kakfatshandtag. Mitt kommer från Slöjd-detaljer.

julklappstips14c

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *