Julklappstips nr 13 – Sy en vetekudde

Dagens tips är en riktigt värmande julklapp!

julklappstips13e

Du behöver:

  • Vetekorn
  • Tyg
  • Sax och symaskin

julklappstips13aJag började med att sy en påse till kornen. Det gjorde jag genom att klippa till en lång remsa av ett tyg, vika det på mitten och sy ihop sidorna. Därefter vrängde jag (vänd ut och in) påsen. Förpackningen med korn tömdes i den lilla påsen. Påsen blev lite för lång så då klippte jag av en del i toppen. Sedan böjde jag in en del tyg så det blev en fin kant högst upp och sydde ihop påsen.

Sy en ytterpåse

julklappstips13bJag klippte till ett kraftigt, mönstrat tyg. Kortsidorna vek jag in en bit och sydde en söm, så tyget inte skulle fransa upp sig. Tyget viks nästan på mitten, det ska vara en flik som ska hänga ner på insidan för att hålla kornpåsen på plats. Nåla ihop tyget som på bilden och sicksacka sidorna.

julklappstips13cVräng påsen och pressa sidorna (dvs stryk med strykjärnet). Sy raksöm längs sidorna, med 1 cm sömsmån.

julklappstips13dVräng påsen igen och stoppa i kornpåsen. Nu är den färdig att använda! Min påse är lite mindre men om man vill göra en större, längre påse kan man dela in kornpåsen i tre delar genom att fylla på 1/3 av kornet och sy raksöm en tredjedel upp på påsen från botten, fylla på med ytterligare 1/3 av kornet, sy ny sömn (2/3 upp på kornpåsen) och därefter fylla på det sista av kornet innan påsen sys ihop. På det sättet fördelas kornet mer jämt i påsen, och ligger lite bättre om man exempelvis vill ha den liggande rakt över magen.

 

Dela detta:Pin on PinterestShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>