Julklappstips nr 11 – Hemgjorda praliner

Efter ett tag börjar jag tycka att vänner har det de behöver, men då fungerar ätbara presenter alldeles utmärkt. Om man vill kan man stå och göra chokladpraliner i fina formar. På nätet finns det hur många olika recept som helst, men att stå och temperera chokladen är ibland lite jobbigt och tidskrävande. Så här kommer ett tips där du slipper bry dig om sånt, men resultatet är minst lika uppskattat!

julklappstips11Recept på pepparkakspraliner

  • 200 g pepparkakor
  • 30 g riven mandelmassa
  • 50 g rumstempererat smör
  • 2-3 msk glögg
  • 20-50 g pepparkakskross

Börja med att köra en mindre mängd pepparkakor i matberedaren så det blir små smulor. Lägg undan i en skål. Hacka 200 g pepparkakor och tillsätt därefter mandelmassa och smör. Kör maskinen en kort stund så smöret blandas in i pepparkakorna. Häll i lite glögg. Jag brukar börja med 2 msk och sedan tillsätta lite mer tills jag tycker smeten bli lagom blöt.

Forma “pepparkaksdegen” till bollar och rulla i pepparkakssmulorna. Smeten får inte vara för torr, då fastnar inte smulorna. Gör små påsar med cellofan och du är klar med en present som garanterat uppskattas till julfikat.

 

One thought on “Julklappstips nr 11 – Hemgjorda praliner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *