Stickad tröja med så gått som ingen sydd söm

Numera ser jag mönsterbeskrivningar som en rekommendation. Jag fastnade för ett mönster i en sticktidning jag hade här hemma. Men inte ville jag ha ärmarna enligt mönstret (två sprund på varje längst ner) och jag begriper inte alls varför man ska göra fram- och bakstycke för sig för att sedan sy ihop.

stickad tröja1aTröjan är stickad i ett garn som heter Brilla, samma märke som min härliga blå. Jag har stickat fram- och bakstycket som en tub upp till ärmhålen. Därefter stickade jag ärmarna, fram till ärmhålen. Mönstret blir väldigt läckert men oj vad tidskrävande! Jag fick även korrigera mönstret lite för det blev hål när omslagen skulle korsas. Ärmarna gjorde jag om mönstret på så det bara finns ett sprund.

Nu är det dags att sätta ihop alla delar på en sticka!

stickad tröja1bFör säkerheten skull satte jag i en livlina. Och här syns det enda stället på hela tröjan som jag var tvungen att sy en söm. Över hela 8 maskor…! Nästa gång ska jag göra lite annorlunda så jag slipper även den sömmen!

Något som blev helt nytt för mig med denna tröja är att jag stickar ihop ärmar med fram- och bakstycket.

SONY DSCJag gjorde en raglansöm. Ungefär vartannat varv gjorde jag intagningar på ärmen, och i början även på fram- och bakstycket. Och jag provade tröjan ofta.

sticka ärmkulleNu är ärmkullen färdig! Här har jag börjat minska för halslinningen. Lite livlinor blev det på vägen…

Vid rundningen av halslinningen stickade jag inte den sista maskan utan lyfte den bara, med garnet runt den. Den fick sedan sitta kvar på den andra stickan.

stickad tröja1hHär har jag rundat av för halslinningen och även stickat ihop axeln. Det gjorde jag genom att sticka ihop två maskor åt gången, en från framstycket och en från bakstycket. Nu är det bara halsen kvar att fixa!

stickad tröja1eÖver de maskor som jag bara la garnet runt i halslinningen stickade jag genom både den vanliga maskan och garnet som låg runt den. Resultatet blir snyggt utan hål eller irriterande knölar. Efter ett rät varv stickade jag icord för avmaskning.

stickad tröja1fJag hade nog velat ha halslinningen lite mer öppen, som mönstret faktiskt hade sin men in mot hösten blir det nog skönt att inte ha en för urringad tröja!

stickad tröja1g

 

One thought on “Stickad tröja med så gått som ingen sydd söm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *