Lucka nr 1 – Adventskalender att göra själv

Idag är det 1 december och 1 advent! Hoppas ni firar det ordentligt. Jag gör det bland annat genom att starta min lilla adventskalender med temat Julpynt.

Jag har visat den förr men jag är så himla nöjd med den så här kommer den igen:

Adventskalender av pappåsar

adventskalender av påsar

Den har hängt med några år nu men är fortfarande lika fin att ha hängande på väggen. Förra året hade jag den ovanför vår tv men nu när vi skaffat ny tv-möbeln som fyller upp hela väggen fick jag leta upp nytt ställe. Den har nu hamnat på en annan vägg i tv-rummet och troligen kan den få hänga här ostört kommande jular.

Material:

  • 24 pappåsar
  • Papper, bilder, spets, charms etc.
  • Siffror (hobbybutiker kan ha färdiga kit med siffror 1-24)
  • Snöre, klänypor och några spikar

Vill man göra något mindre kan man satsa på en adventskalender av tändsticksaskar

adventskalender

Limma ihop tändsticksaskar 3 och 3. Dekorera ena långsidan på varje block av tändsticksaskar med mönstrat papper, eller enfärgat som jag gjorde och sedan pynta lite extra efter smak och tycke. Limma eller tejpa ihop alla delar så de bildar en kub som på bilden. Jag har använt kartongbitar som botten och lock, locket klädde jag först in med ett julmönstrat papper.

Adventskalender med te-påsar

te-adventskalender

Pynta en kartong och fyll den med 24 påsar med the. Köp en blandning av olika the-påsar eller gör som jag gjorde – fyll små zippåsar (jag hittade mina på Panduro) med olika the-blandningar.

adventskalenderDe svarta cirklarna klippte jag ut (detta var innan jag köpte min fantastiska Big shoot-maskin som smidigt stansar ut figurer). Siffrorna är peel off som jag hittade på Panduro förra julen.

Julkort med nerräkning

Varför inte fixa julkortet tidigt något år och låta mottagaren räkna ner till jul?

Adventskalender1eSå här gör du kortet:

  1. Skär till en bit cardstock som är 6″×12″.
  2. Gör ett snitt 2″ in. Börja skära från 1″ ovanför nederkanten på kortet och upp till höjden 7″ (du får ett “hål” som mäter 6″). Biga vid 1″, 2″, 7″ men vid 6″ på den bredare delen, dvs den biten som har en bredd på 4″. Se bild nedan
  3. Hålen för spiralerna har jag gjort med min BIA-maskin och det är även med den som jag böjt till bågarna.
  4. Dekorera efter smak och tycke.

kort adventskalender

Inspirationen till kortet hittade jag hos Raggsocka, som i sin tur hittat det hos From My Craft Room. Spana gärna in båda bloggarna! Finns mycket fint att inspireras av.

Idag är det trots allt första advent. I fönstret tänder jag vår adventsljusstake men tända ljus är också vanligt. Här kommer ett tips på hur man kan pynta en adventsljusstake själv:

adventsljusLite mörk bild, men jag har klippt ut siffror i tjock filt. I denna mörka tid då vi gärna tänder ljus – kom ihåg att aldrig lämna ljus brinnande utan uppsikt!

2 thoughts on “Lucka nr 1 – Adventskalender att göra själv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *