En anpassad hylla av lack-hyllor

I söndags fick jag äntligen tid att ta tag i mitt byggprojekt. Förvaring är A och O och jag har varit i behov att få bättre ordning på mina pysselsaker. Jag bestämde mig för att bygga en hylla som skulle uppta stor del av ena väggen i mitt pysselrum. IKEAs lack-hyllor tilltalade mig. De tål ganska mycket vikt men jag ville ändå ha lite extrastöd i botten.

bygga en hyllaJag köpte 4 st Bestå-ben på Ikea. På undersidan av lack-hyllan borrade jag ett hål som skruven till benen passade i. Bottenhyllan består av 2 stycken 110cm lack-hyllor. Varje hylla fick 2 ben som skruvades fast längst ut från väggen. Med första hyllplanet på plats var det dags för ett nytt moment: kapning.

Nu kom verkligen vår bordscirkelsåg till bra användning! Vi kan ställa en spärr på lagom avstånd. För säkerhet skull kapades en annan bräda först, så jag säkert visst att det blev ett bra mått. För att skydda lack-hyllan och få snygg kapningsyta tejpade jag fast maskeringstejp där det skulle sågas.

lack hyllaDet var väldigt smidigt att såga isär hyllor. Här finns bild på hur insidan av en lack-hylla ser ut. Jag ställde upp mellanväggarna och la en 190 cm lack-hylla på dem. Här blev det lite mätande för jag ville nämligen inte ha den här hyllan ända in till väggen. Ett vattenpass bekräftade att jag hade fått det rakt.

Jag drog ut fästanordningen en bit ur hyllan. Hyllan lades sedan återigen ner på mellanväggarna. Nu kunde jag smidigt markera var skruvhålen skulle vara! Lite hjälp att hålla var nödvändigt när ställningen skulle skruvas på plats. Hyllan sattes på plats och därefter ställde jag in mellanväggarna på deras plats. Det är mycket lättare att trä hyllan på plats med dem borttagna, de sitter nämligen ganska tajt sedan.

bygga hyllaÄnnu en nivå är på plats! De större mellanväggarna är 34 cm höga (tidsskriftsamlare passar in) men nästa nivå är bara 20 cm.

lackhyllaNu kom jag till sista biten. 4 stycken 30 cm hyllor skulle på plats. De var betydligt mycket knepigare att få till bra! Jag gjorde faktiskt en liten mall. Tog ett A4-kartong och gjorde hål där skruvarna skulle vara. Det blev lite enklare att markera ut.

lack hyllor ikeaHyllavdelarna blev jag inte riktigt nöjd med. Får se om jag köper en ny lack-hylla någon dag och kapar nya bitar.

Nu äntligen kunde jag tömma lagerhyllan som varit en tillfällig lösning i över 1 år!

pysselrumTada! Jag tycker faktiskt rummet blev bredare. Just nu har jag bara fyllt upp hyllorna. Framöver ska jag försöka orda upp det med lite fler lådor med etiketter.

lackhyllaSkåpet ner till höger var en 30-årspresent från ett par kompisar. Det döljer vägguttaget helt perfekt! De vita lådorna på undra raden råkar faktiskt rymma garn… Framöver tänkte jag försöka använda upp en del av mitt garnlager. Förhoppningsvis lite snabbare än vad jag köper nytt! De blommiga lådorna har jag köpte på Åhléns och precis sådana ska jag köpa mer av!

Jag hade ett litet problem: väggen lutade inåt. Så jag fick stå och hyvla av lite på mellanväggarna för att de skulle passa in bra. Därför passade mellanväggarna in bra kant i kant med bottenhyllan men inte mot hyllan ovanför.

Kostnad:

  • 3 st 190 cm lack-hyllor á 149 kr
  • 6 st 110 cm lackhyllor á 99 kr
  • 4 st 30 cm lackhyllor á 49 kr
  • 4 st bestå ben 49 kr/paret

Totalt: 1335 kr (skruvkostnad tillkommer)

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “En anpassad hylla av lack-hyllor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *