Gör egen sylt

Att göra egen sylt är hur lätt som helst! Du behöver:

  • bär
  • syltsocker
  • kastrull + sked
  • rena glasburkar

I början av veckan var jag iväg på jordgubbsjälvplock. Det blev några kilo och efter vi ätit oss hyfsat mätta på bären så rensade jag resten och vägde dem. Det var 800g. I skafferiet hade jag en påse med syltsocker från Dan sukker. Det var 500g kvar i den så jag bestämde mig för att göra en lättsockrad sylt (jordgubbarna i sig var ju väldigt söta).

Jag mosade jordgubbarna och blandade dem med sockret i en stor kastrull. Sedan var det bara att följa instruktionerna på påsen: koka upp, låt det koka kraftigt ett par minuter (min sylt fick koka kraftigt 4 minuter). Sedan drog jag av kastrullen från platten men det ser först inte så lockande ut:

egen jordgubbsyltLite skumt kan man säga. Nu kom jag till momentet att ta bort allt skum och här kommer ett litet tips: Doppa skeden emellanåt i riktigt varmt vatten. På det sättet blir du snabbt av med skummet som fastnat på skedens undersida.

Medan sockret och de mosade jordgubbarna kokade upp la jag in glasburkar i ugnen. Jag hade först sköljt ur dem och sedan fick de ligga i ugnen på 100° tills de var torra. Locken gjorde jag rena genom att koka dem. Och därmed hade jag sedan en kastrull med hett vatten för skedrengöringen! Att hetta upp burk och lock gör du för att slippa få med något som kan förstöra den goda sylten (för det vill vi ju inte riskera)

När sylten är “avskummad” är det dags att hälla upp den på de rena burkarna. Ta nu gärna hjälp av någon som håller i burken! Jag använde mig av en tratt, annars hade jag spillt en hel del.

jordgubbsyltDet blev i alla fall några burkar! De flesta åker ner i vår svala matkällare, men en behåller vi uppe i kylskåpet.

Återbruk

Jag tycker det slängs på tok för mycket i vårt samhälle. Visst, du kan gå ut i affären och köpa en fin glasburk att ha din hemlagade sylt i. Eller så diskar du ur glasburkar som det varit marmelad, rödbetor etc i och sparar dem. Ett annat alternativ är att be någon småbarnsföräldrar om barnmatsburkar. Jag fick ett rejält gäng av min syster förra året, de kom väl till pass nu! Om du tycker det blir mer sylt än du äter upp kan du alltid ge bort en burk eller två, det uppskattas säkert!

 

 

3 thoughts on “Gör egen sylt

  1. Honungsburkar är perfa till sylt, om man inte fryser in i plastburkar istället. Jag är ju sån där som inte litar på att sylten står sig i glasburk, så jag fryser in min. Sånna där burkar som man köper russin i är perfekta till sylt tycker jag. Lätta att få in i frysen med, de är fyrkantiga o bra.

  2. Bara att ge hit en burk eller två… Det uppskattas säkert… O:-) Någon ränta ska vi väl ha för alla burkar? :-p

  3. Ja spillde gjorde jag mycket när jag gjorde sylt:) jag hade ett gäng burkar som jag sparade för ett tag sen men som jag rensade ut på grund av brist på plats. Det var ju inte bra nu när jag är intresserad av att göra sylt. Men nu är det bara att börja spara igen:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *