En rabatt av endast taklökar

Ett trädgårdsprojekt som jag egentligen velat göra redan förra året är en rabatt bredvid vår uteplats. Så här såg den ut förra året:

rabatt med vintergröna rabattFullt med vintergröna var det i den högra halvan och den lilla rhodrondrobusken gick och dog. Jag har alltid varit förtjust i vintergröna men jag hade inte lust att ha den här. Så förra sommaren började jag försöka riva bort den. Lite av omöjligt uppdrag. Det är verkligen fullt av rötter i den här rabatten. Så vad gör man? Jo, man hämtar spaden…

urgrävd rabattJag grävde helt enkelt upp hela rabatten! All jord hamnade på presenningen. När jag grävt ur tillräckligt tog jag skottkärran och började sila jorden i ett sållgaller. På det sättet fastnade alla rötter på gallret och jorden hamnade i skottkärran. Sedan var det bara att börja ösa tillbaka jorden igen. Tror jag stod med det här jobbet i 2-3 timmar… Men sedan kom det roliga – planteringen!

plantera taklök

Det fanns redan en del taklökar som växte i den här rabatten. De la jag åt sidan när jag rensade ut. Jag fick även ett par av en kompis, hennes hade fått nippran och brett ut sig en hel del.

När det var matmarknad i Norrköping så hittade vi ett stånd från Holland.

matmarknad i norrköpingI vänstra delen av bilden kan man ana sig till massor av taklökar! Tror det var upp mot 12 olika plantor i ett tråg. Perfekt! Nu blev tyvärr det tråget stående i en månad innan jag orkade/hade tid att ta tag i projektet. Tack vare detta tråg fick jag in en del rött i mitt lilla vattendrag av taklökar. Men den här lilla “bäcken” behövde en inramning, vilket även kommer bli till hjälp för mig att på sikt begränsa taklökarna. Detta gjorde jag genom att köpa svart basalt. På Bauhaus hittade jag sådana som är likt tunna skifferplattor. Det var varierad storlek på dem, mycket hade gått sönder i små bitar. Perfekt för mitt ändamål!

stenpartiDet var bara att sticka ner dem i jorden! Ganska kul, faktiskt. Men det gällde att lite då och då ta ett steg tillbaka och se hur det såg ut på avstånd. Sambon kom med ett bra tips: göra kanterna tjockare genom att ha dubbla rader med skiffer.

stenpartirabattResultatet blev mycket bättre! Håller ni inte med?

Taklökarna satte jag lite glest. Tanken är ju att de ska få växa till sig och skicka nya plantor.  Jag plockade loss en del småplantor från de plantor jag köpt på matmarknaden och spred ut dem i den lilla bäcken. Jag tror det är 3 olika röda varianter, 2 grön-röda och 2 helt gröna som nu är nedsatta inom stenramen.

plantering av taklökarDe lite större gröna taklökarna var bland annat de jag fick av min kompis. De blev helt perfekta längst ner, för att illustrera en lite större vattensamling.

vattenfall av taklökOch det blev även ett litet vattenfall! Det här ska bli väldigt intressant att se hur det tar sig framöver!

Till höger om min lilla bäck av taklökar stack jag ner plattor och planterade de andra taklökarna på dem. Sedan tog jag en liten promenad runt trädgården och hittade en planta som jag tror heter gul fetknopp. Den bestämde jag att den skulle trivas bättre i rabatten än där den just då växte. Så jag fick med ens in lite gult!

Nu har jag kvar att leka med planteringen till vänster. Den andra halvan av rabatten börjar leva lite farligt, det är enormt stor risk att den också rensas ut och ersätts med taklökar! Fördelen med taklökar är att de är väldigt tåliga. Vi har söderläge på vår baksida och en sådan här plantering skulle klara sig väldigt bra under längre, torra perioder och sådan underhåller de sig själva väldigt bra! De sprider sig självklart men inte otroligt snabbt, utan detta blir en ganska enkel rabatt att underhålla. Och det bästa av allt: jag kommer ha massor av material till pyssel framöver!

taklökar

Ett litet kollage på ett par av taklökarna som nu finns i rabatten.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *